Novice

Perko: Brazilci za OI 2016 že nared

31. avgust 2015 Rio 2016 Rio de Janeiro je v preteklem tednu gostil seminar, kjer so predstavnikom nacionalnih olimpijskih komitejev predstavili olimpijske igre 2016 in potek priprav.

Blaž Perko, na olimpijskem komiteju zadolžen za področje športa, pravi, da so Brazilci za igre takorekoč že nared.
"Videli smo vse objekte in več ali manj so ti že nared. Potekajo tudi prva testna tekmovanja, na posameznih objektih, kot denimo na olimpijskem stadionu, pa dela še potekajo, a ni strahu, da kaj ne bi bilo nared. Dokončana je tudi umetna proga za kajakaše in kanuiste na divjih vodah, ki jo bodo tudi Slovenci testirali predvidoma novembra," pravi Perko in dodaja, da tudi z organizacijo iger ne sme biti težav, saj jih vodijo ljudje, ki imajo izkušnje na področju olimpijskih in panameriških iger.


V metropoli ob Atlantiku bo bržkone največji zalogaj transport. "Tudi tukaj potekajo intenzivna dela. Dograjuje se podzemna železnica, mesto bo dobilo tudi pomemben predor, ki bo bistveno skrajšal čas potovanja od olimpijske vasi do posameznih prizorišč. To je res ena kritičnih točk, prireditelji pa zagotavljajo, da bodo dela končana pravočasno."


Slovenska delegacija si je ogledala tudi testno jadralsko regato na morju in pri tem se je potrdilo, da je v zadnjih tednih večkrat izpostavljena onesnaženost morja velik problem. "V zalivu, kjer so starti, je voda res umazana in zaudarja. Težava se še poveča, ko veter piha proti obali. Zdaj poteka stalen nadzor vode, a vse skupaj je res kritično. Tudi Tomaž Čopi, trener Veronike Macarol in Tine Mrak, je dekletoma v razredu 470 v šali svetoval, naj imata usta zaprta, ko voda 'šprica'." A prireditelji iger tekme niso pripravljeni prestaviti na drug, čistejši del: "Moramo razumeti željo prirediteljev, da bodo vsa tekmovanja v mestu in v centru dogajanja. Pravega smisla, da bi tekme selili 100 kilometrov stran, res ni. Pogoji bodo na koncu enaki za vse in za naše posadke je najbolj pomembno, da so se seznanile s pogoji na regatnem polju."


Brez tovrstnih težav bo tekmovanje v triatlonu in daljinskem plavanju. "Oni imajo tekme na Copacabani, kjer težav ni, ljudje se kopajo in tudi sami smo preizkusili morje," še pravi Perko in dodaja, da Brazilci rešujejo tudi problem onesnaženosti jezera v mestu, ki bo gostilo olimpijske tekme veslačev in kajakašev na mirnih vodah, kar po drugi strani kaže, na pozitivne dolgoročne posledice organizacije osrednjega športnega dogodka leta 2016 na svetu. "Povsod se dela na izboljšanju razmer, prve pozitivne odzive pa so za to jezero letos dobili že po mladinskem svetovnem prvenstvu v veslanju."


Rio velja tudi za zelo nevarno mesto. "Mi česa takšnega nismo videli, a obstajajo predeli, za katere te opozorijo, da se tja ne hodi. Velja tudi nekakšno pravilo, da se na ulici ne razkazuje denarnic, nakita, ur, dragocene tehnične opreme in česa podobnega. Razmere so res nekaj drugačne kot pri nas in tudi v varnih predelih so stolpnice obdane z visokimi ograjami, vhode čuvajo varnostniki. Mi, kot rečeno, slabe izkušnje nimamo, bili smo na javnih prevozih in vse je bilo OK, a vsa opozorila zastonj seveda niso."


Kot pravi Perko, naj vse to ljubiteljev športa ne odvrne od obiska olimpijskih iger: "Mesto ima poseben čar, ljudje so odprti in gostoljubni, tudi športno zelo aktivni. To so stvari, ki se ne pozabijo. Plaže so polne kopalcev, tam ves čas potekajo tekme v nogometu in odbojki na mivki. Kdor bo šel tja, se bo imel fino. Po enkratni hrani in ogledu sambe je hitro pozabljena tudi dolga pot z letalom." Zelo pomembno je tudi dejstvo, da bodo igre v Braziliji na sporedu pozimi in da so dnevi takrat pač krajši: "Drugače ne bi šlo, bilo bi prevroče. Zdaj pa so tukaj temperature 25 stopinj Celzija in nekaj več in še vedno so vsi v kratkih rokavih."


Predstavniki OKS so na prizorišču navezali tudi stike s Slovenci, ki živijo v Riu. "To je zelo pomembno, saj tukaj vendarle močno prevladuje portugalščina, angleščina je redka, zato bomo potrebovali tudi kakšen tečaj. Tukajšnji Slovenci pa nam bodo pomagali, denimo pri lokalnih povezavah, iskanju nekaterih dodatnih namestitev, ki so precej cenejše od uradnih, potrebujemo tudi nekakšno stično točko za športnike in navijače ...."


Kot pravi Perko, na Olimpijskem komiteju Slovenije pričakujejo, da bo slovenska reprezentanca 2016 po številu nekako podobna tisti iz Londona 2012. "Številka bi se lahko precej povečala, če bi se na igre uvrstila še katera od ekip, kar si na OKS seveda zelo želimo."