Novice

Plavalci v Tbilisiju do srebra in brona

28. julij 2015 Tbilisi 2015 Slovenska reprezentanca na olimpijskem festivalu evropske mladine v gruzijskem Tbilisiju je drugi tekmovalni dan bero medalj povečala na številko tri.

Za novi dve so poskrbeli plavalci, Janja Jamšek je bila srebrna na 100 m hrbtno, mešana štafeta na 4 x 100 m mešano je bila bronasta.


Jamškova je že v ponedeljek nakazala, da se bo borila za odličja, saj je bila v kvalifikacijah prva, v polfinalu pa druga z državnim rekordom v kadetski konkurenci. Danes je v finalu zaostala le za Rusinjo Valerijo Sukanovo, kljub temu pa je prišla iz bazena z nasmeškom na obrazu.
"'Ful fajn' se počutim, to je bil cilj. Neverjetno. Moram se zahvaliti trenerju, ker me je pripravljal na to. Včeraj sem vedela, da se lahko borim za medalje, poizkusila sem tudi danes napasti zlato, vendar je bila Rusinja premočna. Jo bom premagala drugič," je povedala Korošica, ki bo v svoji paradni disciplini nastopila v sredo: "Upam, da se tudi jutri izkažem in pridem v finale na 200 hrbtno. Tam bom poizkusila napasti prvo mesto. Vem, da lahko, trdo sem trenirala, to je tudi moj cilj, ker si zlato medaljo res želim."


Manj kot uro kasneje je Jamškova priplavala še do druge medalje, tokrat v štafeti skupaj z Janjo Šegel, Davidom Mihaličem in Dejanom Šteharnikom. Ti so bili sicer sprva na četrtem mestu, vendar so zaradi prehitrega starta kasneje diskvalificirali Španijo. Slovenija je po dveh tekmovalnih dneh pri treh odličjih, prvega je v ponedeljek osvojil atlet Matevž Cimermančič, ki je na 2000 m z zaprekami osvojil srebro.


Prvič so se predstavili cestni kolesarji, ki so se uvodoma spopadli z 10-kilometrsko vožnjo na čas. Karin Penko je bila 21., Katja Kerpan 34. in Maša Pia Ustar 64. Nik Čemažar je končal kot 20., Luka Sagadin kot 30., Aljaž Jarc pa 52.


Rokometaši so v drugem krogu proti Švici zmagali z 29:21, v zadnjem krogu skupinskega dela jih v sredo čakajo domačini. Judoistka Ljudmila Merčnik (do 44 kg) je osvojila sedmo mesto. Z odliko sta kvalifikacije opravili atletinji Maja Bedrač v skoku v daljino in Nika Glojnarič na 100 m z ovirami, obe sta bili prvi. Jan Vuković je v kvalifikacijah na 800 m dosegel 13. čas.


Na delu so bili znova teniški igralci. Rok Komac je izgubil proti Hrvatu Karlu Suevichu z 1:6 in 4:6, Kaja Juvan je zmagala proti Čehinji Karolini Berankovi s 6:4 in 6:2, Nika Radišić pa je izpadla proti Švicarki Simoni Martini Waltert izgubila z 6:0, 3:6 in 0:6. Prvič so nato zaigrali še v dvojicah. Kaja Juvan in Nika Radišić sta bili uspešni proti armenski dvojici Marina Davtyan/Tatevik Jalatyan, Rok Komac in Matic Podlipnik sta izločila litovski par Julisus Adomavicius/Dovidas Saulis.