Novice

Po zaslugi Petra Prevca na Norveškem dobro poznajo Slovenijo

19. februar 2016 Lillehammer 2016 Na Norveškem, po zaslugi uspehov Petra Prevca v svetovnem pokalu v smučarskih skokih, dobro poznajo Slovenijo in Slovence.

Ko pogovor z domačini nanese na Slovenijo, Slovence, ni nikakršne zadrege v smislu, kje pa je to, ali da bi prihajalo do zamenjavanja Slovenije za Slovaško.


Slovenski smučarski skakalci so največji ambasadorji Slovenije v Skandinaviji. Ne glede na to, ali gre za bežen pogovor s sprehajalcem na ulici, z varnostnikom, šoferjem, uradno osebo na tekmi ali prostovoljcem na drugi zimski izdaji pravkar potekajočih mladinskih olimpijskih iger v Lillehammerju, sta priimek Prevc ter ime Peter, presenetljivo lepo izgovorjena po slovensko, v nič kaj angleško popačeni verziji "Prevč" denimo, v povezavi s smučarskimi skoki jamstvo za prepoznavnost naše države.


Norvežani so zelo ponosni na svoje športnike, na uspehe norveških športnikov v zimskih športih, ki si jih dejansko skorajda lastijo kot svoj lastni izum in prispevek človeštvu. Dejstvo, da v enem od na Norveškem najbolj priljubljenih zimskih športov, smučarskih skokih, Norvežani trenutno niso na samem vrhu, ni prav najbolje sprejeto.


A Peter Prevc ni osovražena oseba na Norveškem, čeprav iz tekme v tekmo dokazuje svojo superiornost, je na severu Evrope cenjen zaradi dolgih in lepih skokov. K pozitivni podobi Slovenije so pripomogli tudi zadnji uspehi slovenskega skakalnega podmladka s tremi zlatimi kolajnami na zimskih mladinskih olimpijskih igrah, po zaslugi posamičnih zmag Bora Pavlovčiča in Eme Klinec, ki sta v ekipi z nordijskim kombinatorcem Vidom Vrhovnikom osvojila še ekipno zlato na mešani preizkušnji.


Številni Norvežani vsako leto marca tradicionalno romajo v Kranjsko Goro ter se udeležujejo vrhunca sezone v smučarskih skokih, poletov v Planici. Med zaljubljenci v Slovenijo, skoke in Planico je Tore Soerum, upravitelj olimpijske skakalne arene Lysgardsbakkene. Je reden obiskovalec planiških poletov. Za nič na svetu jih ne bo zamudil niti letos, ima že rezervirano hotelsko sobo v Kranjski Gori ter seveda že kupljeni dragoceni vstopnici za že zdavnaj razprodani sobotno ekipno preizkušnjo v dolini pod Poncami ter nedeljsko posamično tekmovanje finala svetovnega pokala v smučarskih skokih od 18. do 20. marca.


"Res je. Gre za precej dolgo pot, ampak jo je vsekakor vredno narediti zaradi prijateljev, da bi se imeli lepo, vsako leto spoznali nove prijatelje. Gre za čudovito letalnico, čudovite polete. To so glavni razlogi, da se vsako leto z veseljem vračamo tja," je dejal Soerum, ki bo letos že desetič obiskal Planico.
"Peter Prevc je neverjeten. Je najboljši skozi celotno sezono, ampak tudi Norvežani smo zelo dobri moštveno, ekipno je Norveška trenutno najboljša, vendar imate tudi Slovenci zelo dobro ekipo, trenutno imate tudi številko ena," je slovensko-norveški skakalni obračun pospremil Soerum, ki je zadolžen za nemoten potek smučarskih skokov na letošnjih mladinskih olimpijskih igrah.


"Za te igre smo zelo trdo in dolgo garali že pred začetkom tekmovanja. So veliko večje, kot smo si mislili, tako po obiskanosti kot tudi medijski pokritosti, vreme je bilo doslej tudi na naši strani. Radi imamo igre," je sklenil Soerum, ki je pred 22 leti kot prostovoljec pomagal na zimskih olimpijskih igrah, ki so bile prav tako v Lillehammerju. Spomni se, kako si je 50.000 ljudi v izteku skakalnic ogledalo skoke. Zato mu je Planica s svojimi številnimi privrženci in ljubitelji tako domača in ljuba.