Novice

Pobuda za spremembo Zakona o davčnem potrjevanju računov

20. april 2016 Ostale zadeve Na OKS-ZŠZ, Centru nevladnih organizacij – CNVOS, Zvezi društev upokojencev Slovenije in Planinski zvezi Slovenije smo na poslance naslovili pobudo za spremembo Zakona o davčnem potrjevanju računov.

Predlagamo, da se iz fiskalizacije izvzame majhna lokalna društva in druge nevladne organizacije z manj kot deset tisoč evri letnih prihodkov ter da se na območjih brez mobilnega signala, kjer delujejo predvsem planinske koče, zavezancev ne sili k uporabi arhaičnega svinčnika in papirja, ampak se še naprej dopusti uporabo registrskih blagajn ob pogoju naknadne davčne potrditve računov.

 

V Sloveniji deluje čez 17.000 malih lokalnih društev, v katerih ljudi druži entuziazem in želja po druženju, skupnem kulturnem udejstvovanju, športnih aktivnostih, dobrodelnosti … Delujejo na področjih, ki so komercialno nezanimiva, in to popolnoma prostovoljsko, saj s sredstvi iz občinskih dotacij in članarin komaj pokrijejo materialne stroške. Praviloma nimajo svojih prostorov, ampak gostujejo, niti nobene računalniške ali druge opreme. Zaradi njihovih nizkih prihodkov in tradicionalnega prostovoljstva ni pri njih nobenega DDV niti zaposlenih in torej tudi ne dohodnine in prispevkov, niti (davka od) dobička. Davčne blagajne morajo od 2. januarja  vseeno uporabljati, ker v zameno za članarino ponudijo kak izlet ali predavanje ali delavnico, zanjo pa izstavijo račun. In to ne glede na to, da v marsikaterem društvu nimajo nikogar, ki bi jo znal uporabljati, pa tudi denarja zanjo ne. V mnogih lokalnih društvih se zato soočajo z velikimi težavami zaradi nepotrebne in nekoristne birokratizacije in precejšnjih stroškov (ministrstvo za finance je minimalni strošek za vstop v sistem potrjevanja ocenilo na do 300 evrov, kar npr. pri letnem društvenem proračunu 2000 evrov pomeni nezanemarljivih 15 %, k temu pa je potrebno prišteti vsaj še mesečne stroške za internet in licenco).