Novice

Podelili 47. Bloudkove nagrade za dosežke v športu

09. februar 2012 Bloudkove nagrade so prejeli bronasti skakalci, rokometni strokovnjak Slavko Ivezič, predstojnica katedre za ples na FŠ-ju Meta Zagorc in nekdanji predsednik hokejske zveze Slovenije Janko Popovič.

Najvišja državna priznanja za šport so podelili že 47. po vrsti v dvorani hotela Union, sicer sponzorja Teama Slovenie. Podeljene so bile štiri Bloudkove nagrade, ena za vrhunski športni dosežek (skakalci Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan), dva za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa (Slavko Ivezič, Meta Zagorc) in ena za življenjsko delo v športu (Janko Popovič). 

 

Popovič je imel po drugi svetovni vojni za razvoj slovenskega športa izjemen pomen. V prvi vrsti za hokej, tenis in Akademsko športno zvezo Olimpija Ljubljana. Rokometni trener Slavko Ivezič je s svojim delom pripomogel k razvoju številnih odličnih slovenskih rokometnih generacij ter k prepoznavnosti slovenskga športa v mednarodnem merilu. Meta Zagorc je kot predstojnica Fakultete za šport delovala vse do leta 2011. Je pobudnica in sooblikovalka pomembnih projektov na področju plesa, katerih namen je dvigniti raven plesne kulture v vseh starostnih obdobjih. Slovenska skakalna reprezentanca je presenetila na svetovnem prvenstvu v smučarskih skokih v Oslu in dosegla izjemen ekipni uspeh, s katerim je prvič v zgodovini osvojila tudi naziv športnika leta v kategoriji ekipa leta.

 

Poleg tega so 13 posameznikom podelili tudi 12 plaket. Plakete so za pomembne mednarodne športne dosežke prejeli, Luka Božič in Sašo Taljat (kanu dvosed), Natalija Gros in Mina Markovič (športno plezanje), Bojan Tokič (namizni tenis), Peter Wrolich (kolesarstvo), Katarina Srebotnik (tenis), Nina Vehar (savate), Nejc Žnidarčič (kajak). Plakete so prejeli tudi Dolfe Rajtmajer za živeljenjsko delo in Gorazd Bedrač ter Radolf Urnaut za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa.

 

Vabljeni tudi k ogledu fotogalerije iz prireditve.