Novice

Podpisan sporazum o zaposlovanju vrhunskih športnikov in trenerjev

10. september 2013 Vrhunski Šport Predstavniki Vlade RS in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije so v torek, 10. septembra 2013, v Grand Hotelu Union, podpisali nov Sporazum o zaposlovanju vrhunskih športnikov in trenerjev.

Gre za pomemben dokument za nadaljnji razvoj slovenskega vrhunskega športa, ki so ga podpisali minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, minister za notranje zadeve, dr. Gregor Virant, minister za obrambo, Roman Jakič, minister za finance, dr. Uroš Čufer in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, dr. Janez Kocijančič.

 

"Slovenski šport je v ponos Sloveniji in lahko pomaga k dvigu samozavesti, da obrnemo sedanje trende v državi in z večjim optimizmom gledamo v prihodnje. Slovenski športniki so bili prvi po uspehih v Evropi glede na število prebivalcev na olimpijskih igrah v Pekingu in Londonu ter tretji v Vancouvru. Podpis sporazuma dokazuje, da bomo ohranili nekatere bistvene prvine, ki so pomembne za nadaljevanje uspehov slovenskega športa," je uvodoma dejal dr. Kocijančič.

 

Dr. Pikalo je dejal, da je bilo pri doseganju sporazuma potrebno veliko usklajevanj in razumevanja partnerjev, "saj smo nekoliko celo presegli število športnikov, ki so zaposleni v javni upravi, in s tem ohranili majhen kamenček, ki sestavlja mozaik slovenskih športnih uspehov".

 

"Ni mi bilo težko sodelovati pri pripravi tega sporazuma. Petra Majdič je ob tekmovalni upokojitvi dejala, da si noben minister ne more predstavljati, koliko v pogledu socialne varnosti, kljub minimalnim dohodkom, pomenijo te zaposlitve. Upam, da bo podoben podpis v prihodnje sklenjen tudi za športnike invalide," je dejal Jakič.

 

"Športniki ste nam v ponos in najmanj, kar lahko država stori, je, da vsaj nekaterim država zagotovi finančno varnost. Tudi generalni direktor policije je dejal, da z veseljem sodeluje pri tem projektu, četudi se srečujemo z zmanjševanjem števila zaposlenih," je dejal dr. Virant. "Zavedam se, da je za uspehe potrebno veliko truda, zato želimo slovenskim športnikom zagotoviti konkurenčno okolje," je bil kratek dr. Čufer.

 

Prvi sporazum je bil podpisan že leta 1996, noveliran je bil leta 2007 in z aneksom dopolnjen leta 2009. Slovenskim vrhunskih športnikom in trenerjem zagotavlja socialno varnost in kakovostne pogoje za njihovo nemoteno treniranje in tekmovanje.

 

Ministrstva in podpisniki sporazuma za zaposlitev vrhunskih športnikov in trenerjev v državni upravi, so se s podpisom zavežejo, da bo v Slovenski vojski, Policiji in Carinski upravi Republike Slovenije zaposlenih 115 vrhunskih športnikov in trenerjev in sicer:
- ministrstvo za obrambo zagotavlja 70 mest;
- ministrstvo za notranje zadeve zagotavlja 30 mest in
- ministrstvo za finance zagotavlja 15 mest.