Novice

Pol leta do OI v Londonu

27. januar 2012 London 2012 LOCOG je 181 dni pred igrami prevzel olimpijsko vas, hkrati pa se ukvarja z brezposelnimi Londončani, slabo plačanimi delavci, ki izdelujejo maskote in jeznimi mamami.

Prireditelji olimpijskih iger v Londonu so danes, pol leta pred igrami, v uporabo prevzeli olimpijsko vas. Med igrami od 27. julija do 12. avgusta bo na 20 hektarjih bivalo več kot 17.000 športnikov in njihovih spremljevalcev. Po igrah bodo vas spremenili v približno 2.700 stanovanj. 


V prihodnjih šestih mesecih morajo prireditelji stanovanja še opremiti. Športniki bodo v olimpijski vasi bivali v dvoposteljnih sobah, po dve sobi si bosta delili eno kopalnico. "Olimpijska vas bo v času iger športnikom dom, kjer se bodo lahko v miru pripravljali na največji dogodek v njihovi športni karieri," je ob tem povedal predsednik organizacijskega komiteja Sebastian Coe.


Veliko več dela pa ima Coe z brezposelnimi Londončani, ki oblegajo pisarne LOCOG-a (organizacijski komite iger),  v katerih se javljajo tisti, ki si želijo biti varnostniki med poletnimi igrami v britanski prestolnici. Vodja organizacijskega odbora Paul Deighton pravi, da "se uradniki končno od načrtov usmerjajo k realizaciji". Na igrah sicer potrebujejo približno 10.000 varnostnikov, prireditelji pa pravijo, da so doslej prejeli že vsaj trikrat toliko prošenj za to službo.


Prav veliko zadovoljstva pa med nosečimi mamicami, ki so že kupile vstopnice, ni sprožila odločitev LOCOG-a, da bodo tudi dojenčki potrebovali vstopnice za ogled tekmovanj. Ne glede na dejstvo, da bodo novorojenci v naročjih mamic, bo zanje potrebno plačati vstopnico. Vstopnica za malčke stane približno poldrugi evro, vendar pa je ponudba precej manjša od povpraševanja. Tudi sicer so mnoge vstopnice za večino tekmovanj že pošle.


Že pa lahko kupite uradne maskote iger. Prireditelji olimpijskih iger v Londonu so sporočili, da preiskujejo trditve, ki organizatorjem očitajo, da maskote letošnjih iger na Kitajskem izdelujejo slabo plačani delavci. Licenco za izdelavo maskot ima podjetje Golden Bear iz Telforda, vendar pa naj bi izdelke delalo podjetje s Kitajske, ki izkorišča svoje delavce. Organizacijski komite (LOCOG) že preiskuje primer, po nekaterih podatkih naj bi kitajski delavci, ki izdelujejo maskote, delali kar 11 ur na dan in za svoje delo prejeli plačilo 31 evro centov na uro.