Novice

Polavderjeva, Drakšič in Sraka Vukovićeva, Velenškova do medalj na evropskem prvenstvu v judu

26. april 2012 Slovenski judoisti nas praktično nikoli ne razočarajo na velikih tekmovanjih. Nič drugače ni bilo na evropskem prvenstvu.

Drakšič je s kolajno prvi tekmovalni dan prvenstva poskrbel za mirnejše dogajanje v prihodnjih dneh in napovedal, da bo tudi na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu med favoriti za visoko uvrstitev. 

 

"Vedel sem, da sem dobro pripravljen in da me lahko dobre dobre uvrstitve stanejo lahko le napake. Na začetku se nisem tako dobro boril, saj sem se precej namučil, da sem zbil težo, nato pa je v repasažu spet steklo. Kar štiri borbe sem se boril skoraj do konca, tako da sem bil precej utrujen. Vedel sem, da bo Madžar poskušal izsiliti kazni, poznam njegov način borbe in bil sem zelo motiviran, na koncu koncev je le trikratni evropski prvak. Na Dunaju me je pred dvema letoma tudi poškodoval, tako da sem zdaj toliko bolj vesel zmage," je po drugem bronastem odličju z evropskih prvenstev dejal Drakšič in dodal: "Zdaj grem v London pogledat ali sem na pravi poti. Veliko je še treba postoriti, počitka ne bo."

 

Sraka Vukovićeva je danes v prvi borbi šele po dodatnem času z zlato točko ugnala Latvijko Evijo Pukte, v četrtfinalu pa je bila boljša od Nizozemke Linde Bolder. Ko je že kazalo, da se bo hitro uvrstila še v finale, saj ji je v polfinalu nasproti stala Poljakinja Katarzyna Klys, ki jo je Sraka Vukovićeva v dosedanjih štirih medsebojnih dvobojih prav tolikokrat premagala, pa je preboj v finale uspel Klysovi. Zgolj dve sekundi pred koncem je Klysova izvedla met za juko in nato s končnim prijemom predčasno dobila polfinale.

 

V borbi za bron se je bežigrajska judoistka pomerila s staro znanko, Italijanko Erico Barbieri, ki je Slovenko premagala lani na EP v Carigradu, sicer pa je Barbierijeva preostalih pet medsebojnih dvobojev izgubila. Tokrat je bila boljša Sraka Vukovićeva, ki je dve minuti pred koncem povedla s 5:0 in prednost suvereno držala do konca.

 

"Mislila sem, da bom izgubila, saj se nisem najboljše borila. Nisem bila 'taprava', v polfinalu sem imela še smolo ob trenutku nepazljivosti, saj sem po padcu stegnila roko, nasprotnica pa je naredila vzvod in zdaj me boli komolec. Barbieri je levičarka, zato sem v borbi za bron rabila desno roko, a morda je to odločilo, da sem šla na tatami neobremenjena, ker nisem imela česa izgubiti. Res se dobro poznava in veva, da lahko vsaka zmaga, zato sem zdaj še toliko bolj vesela. Želela sem si sicer finale, saj se moji nastopi na evropskih prvenstvih končujejo, a kolajna je kolajna," je po bronu povedala Sraka Vukovićeva, ki od novembra lani ne trenira več pod vodstvom Gregorja Broda. Zdaj nad njo bdi Mitja Železnikar: "V delu se ni dosti spremenilo, morda je le način treningov nekoliko drugačen. Kolajna je tu, a treba bo še zavihati rokave. Upam, da ni s komolcem kaj resnejšega, po krajšem premoru bova stopnjevala formo za London."

 

Ana Velenšek je po lanskem bronu v Carigradu tokrat že drugič zapored stopila na zmagovalni oder. Tudi ona je potnica na olimpijski turnir v London in tokratno odličje ji je dalo dodatno spodbudo za naprej. Danes prve borbe sploh ni imela, ruske nasprotnice v kvalifikacijah namreč ni bilo na tatami. V četrtfinalu je izgubila proti Nizozemki Marhinde Verkerk in se preselila v repasaž. Tam je z iponom, nasprotnica iz Portugalske Yahima Ramirez je prejela štiri opomine, predčasno napredovala do borbe za bron. Nemka Lusie Malzahn ni bila enakovredna nasprotnica, Velenškova je za drugo evropsko kolajno slavila s končnim prijemom na polovici borbe.

 

"Ne vem, zakaj v prvi borbi nasprotnice ni bilo. Še zjutraj je kazalo, da bo vse kot je bilo načrtovano, tudi ogrela sem se, potem pa je ni bilo. Zaradi tega sem nato malo 'zaspala' in v četrtfinalu nisem bila 'prava'. Nizozemka me je presenetila, zato v nadaljevanju ničesar nisem želela prepustiti naključju. Nemko sem poznala že iz mladinskih vrst, saj je le leto dni starejša, vedela sem, da bo težko, a nova kolajna je tu, kar je lepa popotnica pred Londonom," je povedala Velenškova.

 

Lucija Polavder je tokrat osvojila že sedmo kolajno na prvenstvih stare celine, prvo srebrno, s čimer je absolutna rekorderka v slovenski reprezentanci, Petra Nareks jih ima šest, Raša Sraka Vuković pa pet. Petim bronom in zlatu je tokrat dodala še manjkajočo barvo iz zbirke.

 

Polavderjeva je znova precej težje tekmice premagovala kot za šalo, najprej je po točkah ugnala Nemko Frazisko Konitz, nato je bila točkovno boljša še od Larise Čerić iz Bosne in Hercegovine. Belkis Zehra Kaya iz Turčije se je v polfinalu upehala že na polovici borbe, Polavderjeva pa se je brez težav prebila v finale.

 

Rusinja Jelena Ivaščenko pa se je nato izkazala za premočno. Slovenko je uspela dobro prijeti v drugi minuti borbe, jo vrgla za vazari (7:0) in jo nato v končnem prijemu držala za ipon in predčasno zmago. "Nič nisem mogla proti njej, izredno je močna. To so še napake, ki jih moram popraviti do olimpijskih iger. Sicer sem zadovoljna, sploh zato, ker se za to prvenstvo nismo posebej pripravljali, ampak še so rezerve. Seveda sem si želela zlato, ko si tako blizu, je to zmeraj cilj, ampak sem zadovoljna tudi s srebrom, tudi zato, ker se v današnjih borbah nisem najboljše počutila," je po prvem srebrnem odličju dejala Polavderjeva.