Novice

Poljanec: Objekti na prizorišču prvih evropskih iger so fantastični

26. februar 2015 Baku 2015 Junija bo glavno mesto Azerbajdžana Baku gostilo premierne evropske igre.

Zaradi tega so Azerbajdžanci iz Slovenije pripeljali tri športne delavce, s katerimi želijo tamkajšnje kolesarstvo dvigniti na višjo raven. Dva od njih, Tomaž Poljanec in Luka Žele, zatrjujeta, da bodo objekti fantastični, večina pa jih je že dokončanih.

 

Azerbajdžanski zvezi oziroma kolesarski ekipi Synergy Baku Cycling Project, ki si je januarja novo domovanje našla v Šenčurju, so se pridružili nekdanji kolesar Adrie Mobila Matej Mugerli, športna direktorja Tomaž Poljanec in Andrej Hauptman ter Luka Žele, ki bo treniral gorske kolesarje.


"Začelo se je, ko je azerbajdžanska kolesarska zveza iskala športnega direktorja. Preko evropske kolesarske zveze so se obrnili name. Hitro smo se dogovorili za sodelovanje z zvezo. Ker sta zveza in Baku Cycling Project eno in isto oziroma so vsi člani reprezentance zdaj člani te ekipe, je bilo logično, da sem vpleten tudi v delo ekipe, zato tudi funkcija športnega direktorja," je začetek sodelovanja opisal Poljanec in dodal: "Iskali so evropsko bazo, jaz sem iz Slovenije, poznam okolje, pripeljal sem jih sem, bilo jim je všeč. Slovensko kolesarstvo je, glede na to, kako smo majhni, zelo uspešno. Sploh iz te regije, iz okolice Kranja, prihaja precej odličnih slovenskih kolesarjev. Blizu je letališče, avtocesta, Italija, Avstrija ... Takoj so bili za."


Poljanec je v času nove službe večkrat obiskal Baku, zato ve, kaj se dogaja v pripravah na evropske igre: "Z eno besedo lahko rečem: fantastično. Baku je eno veliko gradbišče. Bolj ali manj so vsi objekti skoraj dokončani, zdaj se ureja le okolica. Objekti so resnično fantastični. Mislim, da bodo evropske igre na ravni olimpijskih iger."


Kolesarske objekte si je v zadnjih dneh ogledal tudi Žele, sicer predsednik Strokovnega sveta Kolesarske zveze Slovenije. "Bil sem na vseh kolesarskih objektih, ki jih gradijo. To je res eno veliko gradbišče, vlagajo neverjetne količine denarja. BMX je neverjetna instalacija, startna rampa je visoka 20 metrov. Za gorsko kolesarstvo je eno področje na novo zgrajeno samo zaradi iger. Startno-ciljni prostor bodo asfaltirali. To so projekti, ki so nam čisto tuji. Mi načeloma stremimo k temu, da uporabljamo naravne vire, tam pa vse zgradijo na novo, ker nimajo drugih možnosti," je razložil Žele.


Evropske igre imata v programu dirk obe najboljši Slovenki Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič, ki sta na zadnjem evropskem prvenstvu končali na prvem in drugem mestu. Katera bo tretja slovenska gorska kolesarka v Bakuju, še ni znano, to je v rokah selektorja Roberta Pintariča, vendar velike izbire v Sloveniji tako ali tako nima, saj sta v lanski sezoni med članicami dirkali le še Tina Perše in Nina Homovec. Za eno mesto na moški dirki se bosta skoraj zagotovo spopadla Boštjan Hribovšek in Gregor Krajnc.


"Proga je speljana po pobočjih, 80 odstotkov je že narejene. Dogovorili smo se z nemškimi izvajalci, da pridejo in jo naredijo težjo. To pomeni, da bodo vgradili skoke, spuste, kamnite odseke, zavoje in tako dalje. Naredili jo bodo bistveno težjo, tehnično, ne bo pa to zelo, zelo tehnična proga. Takšna lahko v prvi vrsti odgovarja Blaži. Za Tanjo pa tako ali tako vemo, da lahko na vsaki progi konkurenčna," o slovenskih možnostih v Bakuju in progi še meni Žele.