Novice

Ponomarenkova šesta na 500 m, Tokić prepričljiv

16. junij 2015 Baku 2015 Četrti dan evropskih iger v Bakuju je slovenskemu taboru prinesel šesto mesto kajakašice Špele Ponomarenko Janić na 500 metrski razdalji, zelo prepričljiv pa je bil namiznoteniški igralec Bojan Tokić.

Bojan Tokić. ki je ekspresno opravil z Ukrajincem Ivanom Katkovom s 4:0 je v uvodnem nastopu potrdil izredno formo. Po začetnem otipavanju in izidu 6:5 je Tokić naredil serijo devetih zaporednih točk, s čimer ni dobil le prvega niza, ampak je na ta način že v drugem vodil s 4:0. Učinkovita igra se je nadaljevala in pri izidu 8:2 je bilo jasno, da bo tudi ta niz pripadel Novogoričanu. 4:0 in 8:2 sta bila vodstvo Tokića tudi v tretjem nizu, ki ga je slovenski igralec dobil z 11:3. Razmerje točk v tem trenutku je bilo do takrat 33:11 za slovenskega zvezdnika nemškega prvoligaša iz Saarbrückna.


V zadnjem nizu je bil odpor Ukrajinca nekaj boljši in na začetku niza si je ta pri izidu 1:0 priigral tudi edino vodstvo na tekmi. A tesno je bilo le do izida 6:5, nato pa je Tokić spet prestavil v višjo prestavo in po dobrih 20 minutah je bilo obračuna konec. "Seveda sem zadovoljen z doseženim, saj na evropskih igrah nisem pričakoval tako lahke tekme. Sam sem igralec, ki rabi nekaj več časa, da pride v igro, da začuti žogico. Vsekakor pa si tudi današnji nasprotnik zasluži več točk in morda tudi kakšen niz. Je pa res, da sem sam res igral skoraj perfektno."

V sredo bo močnejši tekmec dve leti starejši Avstrijec Robert Gardos: "Vseskozi se gibljeva okrog 30. in 40. mesta na lestvici. Vse najine tekme so bile enakovredne, na zadnjih dveh, ki sem jih izgubil z njim, sem imel zaključno žogico in res je vselej tesno."


Špela Ponomarenko Janić je v finalu 500-metrski razdalji osvojila šesto mesto. Primorka, ki je septembra povila dečka, je na jezeru Mingachevir s tem nadgradila lastna pričakovanja, saj je bila zelo zadovoljna že s finalom in si je želela prehiteti le katero od tekmic. Na koncu ji je do brona zmanjkalo nekaj manj kot štiri desetinke sekunde. Zmagala je Madžarka Danuta Kozak. V malem finalu na 200 metrov je bila Ponomarenkova peta. Jošt Zakrajšek je na najdaljši petkilometrski razdalji zasedel 13. mesto.


Nastope sta za danes zaključila tudi oba strelca na glinaste golobe. Boštjan Maček se je uvrstil v sredin drugi del kvalifikacij. Po odličnem začetku, v prvi seriji je zadel vseh 25 tarč, v drugi pa 24, je v tretji seriji nekoliko popustil, zadel jih je 22, je s skupno 71. točkami 24. Jasmina Maček je prvi dan zadela 59 tarč in bila 19.


Po prvem krogu namiznoteniškega turnirja so igre končane za mlado Alex Galič. Najboljša slovenska reprezentantka je v prvem nastopu izgubila proti Slovakinji Barbori Balažovi z 1:4 (-7, -7, -9, 8, -8). Mlada tekmovalka iz Notranjih Goric se v uvodu dvoboja nikakor ni znašla, v končnici pa je bilo za preobrat prepozno.


Lokostrelka Ana Umer je bila v kvalifikacijah 20., v prvem krogu na izpadanje pa se bo pomerila z Belorusinjo Aleno Tolkač. Rok Bizjak in Ana Umer sta se uvrstila tudi v osmino finala v mešanih dvojicah, kjer se bosta pomerila z Nemcema. V moški konkurenci je bil Slovenci najvišje Rok Bizjak z 39. mestom in 647 krogi. V soboto se bo v prvi tekmi na izpadanje pomeril z Norvežanom Baardom Nestengom, ki je bil v kvalifikacijah 22. Jako Komočar je bil 54., Den Habjan Mlakar pa 56. Na ekipnem tekmovanju so Slovence izločili Ukrajinci.


Nastopili sta tudi obe slovenski strelki z zračno puško. Urška Kuharič je s 412 krogi osvojila 17. mesto, Živa Dvoršak je zadela strel manj in bila 26.

 

Z nastopi v sredo začenjajo tudi taekwondoisti. Med Slovenci bo v kategoriji do 68 kilogramov prvi na borišče stopil Jure Pantar, ki ga čaka burna predstava, saj je njegov tekmec domačin Aykhan Taghizade, ki bo imel zanesljivo zelo bučno podporo s tribune.
Med strelci bo nastop v trapu nadaljeval Boštjan Maček, ki je po prvem delu in treh serijah kvalifikacij 24., v sredo pa ga čakata še dve seriji oziroma 50 tarč. Z zračno pištolo se bo predstavila Petra Dobravec. Lokostrelca Rok Bizjak in Ana Umer se bosta v osmini finala mešanih parov pomerila z Nemcema.