Novice

Posvet OKS s svojimi članicami

11. april 2012 Ostale zadeve OKS je v Ljubljani organiziral posvet s svojimi članicami. Poudaril je nekatere novosti v delovanju krovne športne zveze, odgovoril na diskreditacije, ki smo jim priča v zadnjem času in prisluhnil nekaterim predstvnikom članic.

Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, je na posvetu s članicami dejal, da bodo organiziranost olimpijskega gibanja pri nas tudi v prihodnje narekovale njene članice. "Naloga sodobne države pa je, da uveljavlja javni interes v športu prek zakonodaje in sofinanciranja delovanja," je uvodoma poudaril predsednik OKS. Kocijančič je v nadaljevanju, skupaj s sodelavci, odgovoril na javne polemike o vlogi OKS. "Slovenski šport je gotovo najbolj uspešen del slovenske družbe, kar kažejo med drugim tudi številni mednarodni uspehi na tekmovanjih. Lani smo dosegli največje število članskih medalj na svetovnih in evropskih prvenstvih doslej. Ob tem pa je treba poudariti, da iz zasebnih virov dobimo z delovanje v športu kar 84 odstotkov sredstev, 16 odstotkov  pa iz javnih virov. Delež slednjih je v povprečju Evropske unije med 27 in 28 odstotkov. V pogovorih z odgovornimi v nacionalnih panožnih športnih zvezah, sem dobil sem vtis, naj ohranimo sedanjo organiziranost, čeprav se pojavljajo tudi drugačni pogledi, da pa na osnovi pripomb spremenimo nekatere segmente. Prav tako pa ni vloga države in politike, da se vtika v šport," je ocenil Kocijančič. V nadaljevanju je izpostavil dejstvo, da se tudi slovenski šport ne izogiba varčevanju, ki je potrebno na ravni države, vendar ne more tega storiti v veliko večji meri, kot ostali deli družbe. OKS je že pred več kot mesecem dni prejel sklep o znižanju vseh prejemkov OKS za deset odstotkov, številke, ki so se pri plačah pojavile v nekaterih medijih, pa je označil kot povsem neprimerne in veliko previsoke. "Tako sam kot podpredsedniki delujemo prostovoljno in za delo nismo plačani," je zatrdil Kocijančič in dodal, da je imel OKS lani 4,5 milijona evrov prihodkov, od tega 40 odstotkov iz javnih virov.

"Naš proračun je neprimerno nižji, kot jih imajo primerljivi olimpijski komiteji in tudi tisti v sosednjih državah. Italijanski Coni ima za 25 krat večje število državljanov, kot pri nas, na voljo 91 krat več sredstev, hrvaški za nekaj več kot dvakrat večje število državljanov 4,5 krat več sredstev, madžarski pa pet krat več prebivalcev 66 krat več sredstev," je nanizal Kocijančič, ki je tudi odločno zavrnil namigovanja o korupciji in o prevelikih izdatkih za plače zaposlenih. O napovedih mogoče ustanovitve nove krovne športne zveze pa je dejal: "OKS bo ostal edina slovenska olimpijska organizacija. V Evropi je v zadnjem obdobju potekalo okrog deset združevanj nacionalnih olimpijskih zvez in športnih zvez, tudi v Nemčiji, sedaj pa to zaključujejo na Madžarskem. Pri nas pa bi se razdruževali."

 

Edvard Kolar, ki je bil doslej predsednik strokovnega sveta za šport, za menjavo pa je izvedel iz medijev in je član izvršnega odbora (IO) OKS, je zatrdil: "Tisti, ki kritizirajo OKS in sedaj odločajo o športu na državni ravni, zatrjujejo, da je v delovanju OKS, pa tudi Fakultete za šport, vse napačno in vse slabo. To seveda ne drži, obenem pa med drugim ne povedo, kdaj bodo zveze dobila sredstva iz državnega proračuna, saj mnoge v olimpijskem letu praktično ne morejo več delovati."


V razpravi je Dagmar Šuster zatrdil, da v Sloveniji vlada državni šport, kar kaže tako zakonodaja kot tudi državni uradniki, ki v veliki meri odločajo o številnih pomembnih segmentih. Menil je, da bi morali ukiniti tako zakon o športu kot tudi nacionalni program. Denis Žvegelj, predsednik Veslaške zveze Slovenije, je dejal, da je pričakoval posvet, ne pa razprave, ki sodi na skupščino OKS. "Šport potrebuje rešitve, ne pa po eni strani poglede predstavnikov pristojnega ministrstva, ter na drugi drugačne poglede OKS. Mislim, da potrebujemo smernice in rešitve za aktualne težave," je ocenil Žvegelj.