Novice

Posvet OKS-ZŠZ

23. april 2013 O OKS-ZŠZ Posvet OKS-a je bil namenjen predstavnikom zvez članic in je obravnaval aktualne teme slovenskega športa.

Sodelovanje med državo in civilno sfero je bila uvodna tema, kjer so prisotni izmenjavali mnenja o aktualnih problematikah. »Bistveno je, da na nov način napišemo Zakon o športu ter novi Nacionalni program športa za naslednjih deset let. Pomembno je, da imamo pluralizem financiranja, dva sistema, enega preko proračuna, drugega preko samostojne fundacije. Naš glavni cilj je, da delamo za boljše pogoje slovenskih športnikov«, je v uvodnem govoru poudaril predsednik OKS-ZŠZ, dr. Janez Kocijančič.


Dr. Edvard Kolar, v.d. direktorja Direktorata za šport, se je zavzel za razvoj kariere športnikov tudi po koncu športne poti. »Pogodb s trenerji, ki delajo več, kot imajo v pogodbi, ne bomo prekinjali. Poleg tega je ena od usmeritev razvoj olimpijskega inštituta, kjer bi deloval tudi center panožnih športnih šol. Pomemben del moje vizije je tudi skrb za črpanje sredstev evropskih skladov«, je povedal dr. Kolar.


V drugem delu so bili predstavljeni projekti OKS-ZŠZ v sodelovanju s športnimi zvezami članicami, s področja vrhunskega športa, nacionalna športna kartica, revizija kategorizacije športnikov, sistem financiranja vrhunskega športa iz javnih sredstev, govor je bil o povezovanju športa za vse s športom na lokalni ravni, olimpijski akademiji ter razvoju boja proti dopingu v Sloveniji. V zadnjem delu posveta je bil del pozornosti namenjen tudi prenovi pravil OKS-ZŠZ.