Novice

Posvet OKS-ZŠZ

23. oktober 2014 O OKS-ZŠZ Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez v Zrečah organizira posvet za zveze članice.


Na posvetu Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez so obravnavali tekoče problematike slovenskega športa. Mag. Darko Repenšek iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je predstavil nov osnutek oz. delovno gradivo Zakona o športu, ki dobiva novo strukturo z vključenimi težnjami današnjega časa.

 

Novi zakon daje Nacionalnemu programu športa (NPŠ) vsebinsko in pomensko zakonsko podlago. Za izvajanje NPŠ-ja bo odgovorna vlada RS, ki sprejme tudi izvedbeni načrt. Letni program športa (LPŠ) pa naj bi po novem sprejel minister odgovoren za šport in ne vlada RS.


Novi zakon daje zakonsko podlago za ustanovitev Javnega zavoda za šport. Novi zakon ne opredeljuje več strokovno-organizacijskega dela v športu, ker je to področje civilne športe. Glede boja proti dopingu je predlog, da se slovenska anti-doping organizacija vključi v četrti steber Javnega zavoda za šport.


V dogovoru s strokovno in civilno športno sfero se bo opredelilo kaj lahko počne strokovno izobražen in kaj strokovno usposobljen kader in vzpostavilo sistem usposabljanj v športu, v skladu z evropsko ureditvijo poklicnih kvalifikacij. Licenciranje bo po novem stvar civilne športne sfere.


Novi zakon uvaja tudi poglavje zaposlovanja športnikov ter daje zakonsko podlago za zaposlovanje vrhunskih športnikov in trenerjev v državni upravi. Zakon prepoveduje zaračunavanje denarnega nadomestila za prestope članov športnih društev, ki niso v pogodbenem razmerju, ob prestopu v drugo športno društvo. Zakon med drugim na novo definira športni infrastrukturo, za javno športno infrastrukturo opredeljuje tudi tisto v lastni univerz in v javno – zasebni lasti, hkrati pa opredeljuje tudi športni objekt v času športne prireditve. Zakon uvaja poglavje »Zagotavljanje integritete športa« in širi pristojnosti Inšpektorata za šport ter določa kazni za prekrške.


V Sloveniji je začel delovati tudi varuh pravic športnikov, za katerega je bil izvoljen Rožle Prezelj. Varuh pravic športnikov daje športnikom nepristranske informacije, poleg tega vzpostavlja tudi stik med strankami v morebitnih sporih.

 

Izdelan je bil načrt varuha za leto 2015, v pripravi je začasni poslovnik delovanja, ki naj bi ga sprejela decembrska skupščina OKS-ZŠZ. Poslovnik naj bi bil na podlagi prakse in izkušenj dokončno sprejet v letu 2016. Varuh športnikov pravic je že obravnaval tudi prve štiri primere. Vizija je vzpostavitev informacijskega sistema za komuniciranje in vzpostavitev kontakta s panožnimi športnimi zvezami. Najpomembnejša naloga je izdelava kataloga pravic športnikov, kjer je že vzpostavljen kontakt z Univerzo v Ljubljani, ki naj bi sodelovala v projektu. 


Na posvetu je bilo predstavljeno delovanje Olimpijskega strokovnega centra in njegova vizija nadaljnjega delovanja. Največ pozornosti je bilo namenjeno strokovni podpori športnikov, razvoju kadrov v športu in novemu razpisu na področju panožnih športnih centrov.

 

V popoldanskem delu posveta so se vsi prisotni dotaknili še volilnih opravil pred volilno skupščino OKS-ZŠZ, pozornost pa je bila namenjena tudi Strategiji OKS-ZŠZ, EU projektom in športu brez dopinga.

 

Predstavitve predavateljev najdete tukaj.