Novice

Posvet s članicami o predlogu pravil OKS-ZŠZ

25. april 2012 Namen posveta je bil pridobiti čim več kvalitetnih informacij oziroma pripomb in predlogov na Pravila OKS, ki so bila zvezam članicam posredovana v enomesečno javno razpravo.

Posveta, ki ga je Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez organiziral v zvezi s predlogom prenove Pravil OKS-ZŠZ se je udeležilo preko 50 predstavnikov športnih zvez, članic OKS in drugih športnih organizacij.

 

V uvodnem nagovoru je predsednik OKS-ZŠZ, dr. Janez Kocijančič, poudaril, da je vsako spremembo takšnih aktov, kot so Pravila OKS-ZŠZ, potrebno narediti postopoma in z veliko razmisleka, predvsem pa na demokratičen in za vse sprejemljiv način, nikakor pa ne s preglasovanjem. Pri tem se je potrebno zavedati omejitve, da smo člani Mednarodnega olimpijskega komiteja in smo se s tem obvezali, da bomo spoštovali Listino MOK. Le-ta med drugim določa, da morajo imeti glasovalno večino v Skupščinah nacionalnih olimpijskih komitejev, olimpijske športne panoge.


Prisotne je pozval k ustvarjalnem dialogu, na podlagi katerega se bo nadaljevalo s pripravo predloga novih Pravil OKS-ZŠZ.V zanimivi in široki razpravi so udeleženci posveta odprli vrsto dilem, ki so se v večini navezovale na statusni položaj članstva znotraj OKS-ZŠZ, pa tudi na možnosti drugačne organiziranosti krovne športne organizacije. Pri tem so poudarili, da bi bilo pred takimi spremembami nujno pripraviti strategijo razvoja slovenskega športa. Zato je bil eden od zaključkov posveta tudi ta, da se s spremembami obravnavanih pravil ne bo hitelo. Vse predloge in pripombe bo proučila Komisija za organiziranost in pravna vprašanja OKS-ZŠZ in na podlagi tega pripravila predlog novih dokumentov ter jih predložila Izvršnemu odboru OKS.