Novice

Povezana evropska prvenstva 2018

04. april 2015 Vrhunski Šport Baku bo junija gostil premierne evropske igre, a že pred prvo izvedbo vse kaže, da tekmovanje, ki naj bi bilo v bodoče nekakšna vzporednica azijskim ali vseameriškim igram, dobiva protiutež.

Povezana evropska prvenstva za leto 2018 namreč najavljajo atletika, plavanje, veslanje, kolesarstvo, triatlon in golf.
 

V juliju in avgustu 2018 se bo v 12 dneh zvrstilo kar pet evropskih prvenstev, so potrdili v evropskih zvezah. Atleti bodo tekmovali v Berlinu, plavalci, triatlonci, kolesarji, veslači in golfisti pa v Glasgowu. Tekmovanjem, imenovano European Sports Championships, naj bi postalo tradicionalno, vsaka štiri leta na parno leto med letnimi olimpijskimi igrami.
       

Zaenkrat gre za prikrito protiutež evropskim igram, te bodo prvič na sporedu letos, ko bo v Bakuju nastopilo 6000 športnikov v 20 športih, a denimo plavalci z mladinsko selekcijo, atleti pa le v okviru tiste skupine evropskega pokala, kjer nastopa Azerbajdžan. Naslednja izvedba je predvidena za leto 2019.

Na tekmovanju European Sports Championships pa pričakujejo 4500 športnikov, naslednje tekmovanje pa leta 2022 prav z vsemi najboljšimi Evropejci, ki jih omenjene športne panoge lahko ponudijo.

 

Zveze, ki so se povezale v to tekmovanje, si obetajo predvsem boljše možnosti promocije in trženja, tesno pa sodelujejo tudi z Združenjem evropskih televizijskih postaj (EBU), od česar si podobno kot v zimskih športih obetajo koordinirane prenose tekmovanj. Te naj bi si po predvidevanjih preko malih zaslonov ogledalo 850 milijonov gledalcev, cilj pa je, da evropski posamični olimpijski športi na ta način še bolj opozorijo nase.
       

"Navdušeni smo nad idejo, da bomo EP v Berlinu izvedli v koordinaciji z drugimi zvezami," pravi predsednik Evropske atletske zveze Hansjörg Wirz. "Svetovno veslanje je spoznalo pomembnost te nove ideje. Priložnost, da evropsko veslanje združimo z drugimi vodilnimi evropskimi športi in uskladimo z EBU, pa je izredna priložnost za nas," je novo tekmovanje ocenil predsednik Fise Jean Christophe Rolland, ki ve, da se na ta način odpira tudi nova možnost za veslaško EP. Večjo pozornost si od sodelovanja obetajo tudi plavalci. "Nadejamo se, da bomo tako imeli še več gledalcev," pravi predsednik LEN Bartolo Consolo.

 

Znana so tudi vsa prizorišča. Atletiko bo gostil berlinski olimpijski stadion, maraton in tekmovanje v hitri hoji pa podobno kot na SP 2009 center mesta. Veslači in triatlonci se bodo za medalje spopadli v Strathclyde Country Parku v North Lanarkshiru blizu Glasgowa. Plavalna tekmovanja bo gostil Tollcross International Swimming Centre, daljinske plavalce jezero Loch Lomond. Sir Chris Hoy Velodrome bo gostil tekmovanje kolesarjev na stezi, Glasgow pa dobiva tudi nov kolesarski center za BMX, gorski kolesarji bodo tekmovali v Cathkin Braes-Mountainbike Parku, cestni kolesarji bodo v prenosu pokazali del lepot Škotske. Igrišče za golf še ni stoodstotno določeno.
       

"Lani poleti je Škotska pokazala, da znamo dobro opraviti delo, če gre za veliko športno tekmovanje. To smo dokazali z igrami Commonwealtha in Ryderjevim pokalom. Da bi ohranili dediščino teh tekmovanj, želimo še naprej prirejati športne dogodke na najvišji ravni in novo tekmovanje je vsekakor oblika, ki si jo želimo," je povedal pristojni minister za šport Jamie Hepburn.