Novice

Poziv k evidentiranju športnih potez

23. november 2015 Ostale zadeve Pozivamo vas k evidentiranju športnih (fair play) potez, ki ste jih zaznali v vašem okolju, oziroma na katere ste bili opozorjeni pri izvajanju športnih programov, tekmovanj in tudi na drugih dogodkih.

Kako prepoznati fair play?
Fair play ne pomeni samo strogo spoštovanje pravil, ki veljajo v športni panogi. Fair play je način, kako športnik igra, gledalec navija, sodnik sodi, trener vodi ... Fair play je dostojanstveno prenašanje poraza in zmage, spoštljiv in prijateljski odnos do tekmecev, trenerjev, sodnikov in organizatorjev. Je spodbujanje manj sposobnih, uživanje v svojih in drugih uspešnih potezah in tudi odnos do drugih izven igrišča.
Fair play-a ne moremo ocenjevati po strogo določenih kriterijih, saj ni normativne narave oz. bi se nehote spustili v moraliziranje. Najboljša pot ocenjevanja je, da se pozornost na tekmovanjih usmeri v iskanje primerov, ki lahko služijo kot zgled.

 

Športna poteza je tisti športni dogodek, kjer bi lahko akter ravnal drugače, vendar se je zavestno odločil, da bo sledil najvišjim moralnim vrednotam kot so:
•    nesebično zagovarjanje pravičnosti,
•    poravnava krivice,
•    pomoč tekmecu, ki se je znašel v nepričakovanih težavah ali v nevarnosti,
•    postavljanje pedagoških načel pred rezultatsko uspešnostjo pri delu z mladimi,
•    drugi dogodki, ki razkrivajo največje etične norme.

 

Cilji akcije:
•    Predstavitev splošnih športnih vrednot fair playa širši javnosti s pomočjo dogodkov v praksi in izpostavitvijo oseb (športnikov), ki so bile vpletene v akt.
•    Mobilizacija športne sfere, da ob tekmovalni naravi športa prepoznava tudi moralno (fair play) naravo in spodbuja k pozitivnemu doživljanju športa.
•    Vzpostavljanje vrednostnega ravnotežja med tekmovalnim dosežkom in ohranjanjem športnega duha.
•    Vzpostavljanje nasprotja medijsko izpostavljenim negativnim dogodkom v športu in uravnoteženje oz. usmerjanje pozornosti tudi k pozitivnim in posnemanja vrednim dogodkom.

 

Predloge za športno potezo vpišite v spletni obrazec Športna poteza, ki je na strani www.sportikus.org. Za vse dodatne informacije o pripravi predlogov športnih potez in postopku izbora je na voljo izvajalec akcije, dr. Milan Hosta, Inštitutu Spolint, telefon 041 518 824 in

e-pošta sportikus@spolint.org.

Spolint inštitut bo evidentiral vse prejete predloge za športno potezo in jih posredoval komisiji pri Slovenski olimpijski akademiji, ki bo s priznanjem nagradila najprimernejše. Izjemne športne poteze bo komisija predlagala na razpise Svetovnega fair play združenja in Evropskega fair play združenja.

Akcija Športna poteza je del nacionalne kampanje spodbujanja športnega obnašanja, ki jo vodi OKS-ZŠZ ob podpori Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.