Novice

Pred 115 leti se je rodil Leon Štukelj

12. november 2013 12. novembra 1898 se je v Novemu mestu rodil najuspešnejši slovenski športnik Leon Štukelj, ki je osvojil šest olimpijskih kolajn, od tega tri zlate.

Legenda slovenskih olimpijskih herojev je umrl le 4 dni pred svojim 101 rojstnim dnevom in je ob stoletnici OI moderne dobe kot najstarejši živeči olimpionik na povabilo Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) sodeloval na slovesni otvoritvi v Atlanti.

 

Uspelo se mu je uvrstiti v sam svetovni vrh. Samo na olimpijskih igrah si je pritelovadil šest odličij, od tega dve zlati v Parizu leta 1924, eno zlato in dve bronasti v Amsterdamu leta 1928 in za zaključek kariere,  star 37 let, še eno srebrno v Berlinu leta 1936.

 

Na svetovnih prvenstvih je osvojil 14 kolajn. Leon Štukelj, legenda svetovnega športa, je zapisan v zgodovini slovenskega športa kot tekmovalec z največ uspehi na velikih mednarodnih športnih tekmovanjih, soustanovitelj Olimpijskega komiteja Slovenije in podpisnik slovenske olimpijske listine ter ostaja ponos slovenskega naroda in vzor za športno in zdravo življenje.