Novice

Predčasno slovo Brazilije na SP ne bo imelo vpliva na OI 2016

10. julij 2014 Mednarodne zadeve Predsednik mednarodnega olimpijskega komiteja, Nemec Thomas Bach, je zatrdil, da slovo domače ekipe ne bo ogrozilo priprav na OI leta 2016 v Braziliji.

Bach se po sestanku v Lozani, kjer so v MOK-u tri dni preučevali napredek pri organizaciji iger v Rio de Janeiru 2016, seveda ni mogel izogniti povezavi olimpizma in nogometa; na vprašanje o tem, ali bo polom domače ekipe vplival na vnemo Brazilcev pri pripravi na drugi veliki športni dogodek v tej državi v treh letih, pa je dejal: "Ne verjamem. Brazilci so optimističen narod in vedo, da po vsakem porazu nekje čaka nova zmaga. Prepričan sem, da bodo znali izkoristiti priložnost," je dejal prvi mož Mednarodnega olimpijskega gibanja.


Bach je nato pohvalil Brazilce, da so v zadnjem mesecu pripravili izjemen športen dogodek. "Svetovno prvenstvo je prava spodbuda, lahko smo zadovoljni. Prepričan sem, da nas čakajo lepe olimpijske igre, saj bodo Brazilci odlični gostitelji." Dodal je, da se številni strahovi, ki so jih imeli tuji opazovalci pred SP, niso uresničili, člani MOK-a pa so z zadovoljstvom sprejeli tudi poročilo prirediteljev naslednjih OI.


"Lahko smo videli, da imajo njihova prizadevanja res veliko dinamiko, še posebej je to opazno v Riu. A tudi druga prizorišča so pokazala napredek. Na splošno je bilo poročilo zelo vzpodbudno, seveda pa smo opozorili, da morajo ostati pozorni in zbrani, časa pa tudi ne smemo izgubljati," je oceno o Riu 2016 končal Bach. Osebno se bo na prizorišče iger podal konec tedna, ko se bo srečal tudi s predsednico Brazilije Dilmo Rousseff.


Seveda pa se predsednik MOK-a ni mogel izogniti oceni polfinala SP med Brazilijo in Nemčijo. "Nemčija je bila boljša, tako visok poraz Brazilije pa je bil šok za vse, ne le zanje. Toda spoštujem tudi Brazilijo ter občudujem njihovo voljo in navijače," je bil diplomatski nemški predsednik MOK-a in dodal: "Predvsem mi je bilo všeč, ker so navijači ostali na stadionu do konca. Marsikje bi pri izidu 0:5 že vsi zapustili prizorišče."