Novice

Predpisati vadbo raje kot tableto

04. marec 2014 Šport za vse Bela knjiga o športu kakor tudi evropske smernice za telesno aktivnost, sprejete leta 2008, poudarjajo pristojnosti Evropske unije na področju športa in predvsem zdravja.

Strokovnjaki ugotavljajo, da je telesna neaktivnost na četrtem mestu med faktorji tveganja za predčasno smrt in da stroški za javno zdravstvo naraščajo hitreje kot bruto družbeni proizvod.
V nekaterih Evropskih državah se tega problema zavedajo in tudi že ukrepajo. Na primer na Finskem, kjer zdravniki predpisujejo poleg tablet tudi vadbene vavčerje in na ta način usmerjeno ljudi v aktivni življenjski slog in preventivno skrb za zdravje. Ugotovili so, da je v preteklih letih vložen denar v ta projekt pomenil štiri do petkratno zmanjšanje stroškov zdravljenja posledic neaktivnega življenjskega sloga.

Olimpijski komite Slovenije je že v letu 2000 pričel s projektom »Recept za zdravo življenje s športom« s katerim želi prispevati doseganju enakih ciljev v Sloveniji in pri tem povezati civilno športno in zdravstveno sfero ter pristojne državne institucije.

Vsako leto OKS-ZŠZ pripravi zgibanko z napotki za aktivno in zdravo življenje s športom.
Zgibanka Recept za zdravo življenje s športom vsebuje terminski koledar za tekoče leto, prav tako ponuja napotke za posamezne športne aktivnosti in usmerja v zdravo prehrano ter navaja na redno spremljanje telesne teže, utripa srca in krvnega pritiska. Recept nudi možnost tudi za dodatne programe, ki naj bi jih posebej priporočil vaš osebni zdravnik ali trener v vašem klubu. Torej smo dodali klasičnim receptom za zdravila tudi recept za kakovostno, spontano ali organizirano športno vadbo. Namenjen je obema spoloma v vseh življenjskih obdobjih.

Za zgibanke povprašate v svojem športnem društvu ali svojega osebnega zdravnika. Lahko pa si jo natisnete in jo uporabljate iz povezave na www.olympic.si