Novice

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez sprejel predstavnike OKS

05. februar 2015 O OKS-ZŠZ Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je sprejel predsednika OKS, Bogdana Gabrovca in podpredsednika OKS, mag. Janeza Sodržnika ter Iztoka Čopa.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je danes, v četrtek, 5. februarja 2015, sprejel predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez (OKS) Bogdana Gabrovca in podpredsednika OKS, mag. Janeza Sodržnika ter Iztoka Čopa.

 

Sogovorniki so spregovorili o sodelovanju med Državnim zborom in Olimpijskim komitejem Slovenije-Združenjem športnih zvez kot slovensko krovno nevladno športno organizacijo. Izrazili so prepričanje, da bo sodelovanje, ki je po besedah predstavnikov OKS vezano predvsem na sprejemanje zakonodaje, uspešno. Kot je dejal predsednik OKS Bogdan Gabrovec, si predvsem želijo, da bila zakonodaja čim bolj »pisana na kožo športnikom«.

 

Predstavniki OKS so v pogovoru s predsednikom Državnega zbora predstavili stališča civilne športne sfere glede določenih novel področnih zakonov, ki so v postopku priprave na vladi, ter obenem izpostavili nekatere slabosti veljavne zakonodaje, med drugim tudi problematiko financiranja preventivnih zdravstvenih pregledov športnikov. Podpredsednik OKS Iztok Čop je v pogovoru izrazil željo, da se jih v postopku priprave in sprejemanja zakonov posluša in upošteva ter da se s sprejemanjem zakonov ne hiti. Kvaliteten zakon je namreč, tako tudi podpredsednik OKS mag. Janez Sodržnik, zagotovo v skupnem interesu oblasti in civilne družbe. Mag. Janez Sodržnik je v pogovoru predstavil tudi predlog, da bi tudi lokalno samoupravo zavezali k vsaj minimalnemu standardu financiranja športa. Ob tem je še dejal, da namreč obstaja veliko »sivih con«, kjer šport, tudi zaradi pomanjkanja financiranja, ni razvit.  

 

Predstavniki OKS so v pogovoru s predsednikom Državnega zbora med drugim poudarili tudi  zadovoljstvo z Nacionalnim programom športa 2014–2023, in pri tem izrazili željo, da bi mu sistemski zakon o športu vsebinsko čim bolj sledil.