Novice

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja pohvalil Slovenijo

17. februar 2016 Mednarodne zadeve Glas o uspehih slovenskih športnikov zelo močno odmeva zunaj meja Slovenije. Tedensko se vrstijo novi in novi podvigi slovenskih športnikov v smučarskih skokih, alpskem smučanju, smučanju prostega sloga, deskanju.

Slovenija je ena od gonilnih sil olimpijskega športa, je prepričan predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.


Predsednik mednarodne olimpijske družine je trenutno več kot zaseden z ogledovanjem in spremljanjem drugih zimskih mladinskih olimpijskih iger, mladih športnikov starih od 15 do 18 let, ki bodo do nedelje na Norveškem. V Lillehammerju in okolici se je zbralo približno 1100 športnikov iz 71 držav iz vsega sveta, ki se od 12. do 21. februarja merijo v številnih starih in novih disciplinah 15 glavnih zimskih športov.


Bach bo 15. aprila obiskal Ljubljano. S svojim obiskom bo počastil tudi odprtje novega Olimpijskega izobraževalnega centra v ljubljanskem BTC. Prav ob obisku Bacha bo Olimpijski komite Slovenije predstavil tudi slovensko olimpijsko opremo za igre v Rio de Janeiru. Bach bo tudi gost gala večerje v ljubljanskem hotelu Lev, katere izkupiček je namenjen skladu za socialno ogrožene športnike.


"Obisk Slovenije pričakujem z velikim zadovoljstvom, prav tako mojo vrnitev v Slovenijo. To ne bo prvič, da bom obiskal Slovenijo. S tem obiskom želim izraziti svoje občudovanje velikim uspehom slovenskih športnikov. Če pogledaš število prebivalstva in število medalj, ki jih ima Slovenija, gre vsekakor za eno od gonilnih sil olimpijskega športa," je Sloveniji in slovenskim športnikom polaskal Bach po druženju z novinarji z vsega sveta, ob robu dogajanja na zimskih mladinskih olimpijskih igrah v Lillehammerju.


Dvainšestdesetletni Nemec Bach, po poklicu odvetnik, je deveti predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, septembra 2013 je na položaju nasledil Belgijca Jacquesa Roggeja. Bach je bil tudi sam v svoji mladosti zelo uspešen športnik, ukvarjal se je s sabljanjem, na poletnih olimpijskih igrah leta 1976 v Montrealu je bil član nemške ekipe v floretu, ki je osvojila zlato kolajno. Zato mu svet športa ni tuj. Razgledan svetovljan Bach dobro pozna Slovenijo in uspehe slovenskih športnikov ter dosežke slovenskega športa.