Novice

Predsednik MOK-a bo ob obisku v Sloveniji tudi tekel

06. april 2016 Mednarodne zadeve Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach bo ob koncu prihodnjega tedna obiskal Slovenijo.

Bach se bo v ljubljanskem BTC-ju udeležil odprtja novega Olimpijskega izobraževalnega centra. Obisk ne bo le protokolaren, v okviru obiska se bo skupaj s predsednikom države Borutom Pahorjem udeležil teka v okviru projekta ''Moja olimpijska norma''.


Znan je že spored aprilskega obiska prvega moža mednarodnega olimpijskega gibanja v Sloveniji. V okviru obiska, ta bo v petek, 15. aprila, se bo zadrževal v Ljubljani. Po odprtju olimpijskega izobraževalnega središča in muzeja bo Bach obiskal sedež OKS in se srečal s predsednikom slovenskega olimpijskega komiteja Bogdanom Gabrovcem in njegovimi sodelavci.


Prav ob obisku Bacha bo Olimpijski komite Slovenije predstavil tudi slovensko olimpijsko opremo za letošnje poletne olimpijske igre v brazilskem Rio de Janeiru. Slovensko olimpijsko kolekcijo bodo predstavili na modni reviji v Hotelu Lev. Nato bo sledila novinarska konferenca predsednika Mok-a, ki ga bo v nadaljevanju sprejel predsednik vlade Miro Cerar.
Bach se bo v popoldanskem delu obiska na stadionu na Kodeljevem udeležil projekta ''Moja olimpijska norma''. Pri teku ne bo sam. Olimpijsko normo bo skušal ujeti skupaj s predsednikom OKS Gabrovcem, predsednikom republike Borutom Pahorjem ter ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič in drugimi rekreativci. Udeleženci teka bodo pretekli ogrevalni krog v dolžini 400 metrov.


Večerno dogajanje bo na Ljubljanskem gradu, ko bo najprej na vrsti sprejem za predstavnike pokroviteljev slovenskih olimpijskih reprezentanc, sprejemu bo sledila dobrodelna prireditev, katere izkupiček bo namenjen skladu za socialno ogrožene športnike, vrhunec pa bo slavnostna večerja v restavraciji Strelec, njen gostitelj bo predsednik OKS Gabrovec.
"Obisk Slovenije pričakujem z velikim zadovoljstvom, prav tako mojo vrnitev v Slovenijo. To ne bo prvič, da bom obiskal Slovenijo. S tem obiskom želim izraziti svoje občudovanje velikim uspehom slovenskih športnikov. Če pogledaš število prebivalstva in število medalj, ki jih ima Slovenija, gre vsekakor za eno od gonilnih sil olimpijskega športa," je nedavno Sloveniji in slovenskim športnikom polaskal Bach po druženju z novinarji z vsega sveta, ob robu dogajanja na februarskih zimskih mladinskih olimpijskih igrah v Lillehammerju na Norveškem.


Dvainšestdesetletni Nemec Bach, po poklicu odvetnik, je deveti predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, septembra 2013 je na položaju nasledil Belgijca Jacquesa Roggeja. Bach je bil tudi sam v svoji mladosti zelo uspešen športnik, ukvarjal se je s sabljanjem, na poletnih olimpijskih igrah leta 1976 v Montrealu je bil član nemške ekipe v floretu, ki je osvojila zlato kolajno.