Novice

Predsednik Pahor in športniki za uveljavitev nacionalnih športnih barv

27. maj 2013 Olimpijska reprezentanca Slovenije Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ministra Gregor Virant in Roman Jakič ter predstavniki OKS-a so na Brdu pri Kranju s slovenskimi vrhunskimi športniki razpravljal o nacionalnih barvah in državnih simbolih.

Namen dogodka, ki ga je urad predsednika pripravil v sodelovanju z OKS, je bil odkriti odnos športnikov do identitete slovenskega športa v beli, modri in zeleni barvi ter spoštovanje državnih simbolov na tej opremi, ki postaja vse bolj prepoznavna barva slovenskega športa in ki jo uporablja vse več slovenskih športnikov in športnih zvez.


Predsednik Pahor je ob tem v razpravi poudaril pomen športa v obdobju krize, saj so prav športniki tisti, ki s svojimi dosežki vračajo vero v uspeh, "Tisti hip, ko nekdo od vas stoji na zmagovalnem odru in zaradi vas ljudje doma poslušamo slovensko himno, smo lahko še tako kritični do politike ali državnih institucij, ali celo pesimistični, tisti hip se v nas prebudi prepotreben kanček upanja. Če je uspelo vam, lahko tudi nam," je med drugim povedal Pahor in poudaril tudi pomen enotnosti slovenskih športnih barv in uporabe državnih simbolov.


Minister Virant je ob tem podprl predsednikove besede, saj so športniki v obdobju krize ostali tisti, ki jih lahko pogledamo s ponosom, saj so ne glede na razmere še naprej uspešni v mednarodnem merilu. Prav šport je pomemben tudi za vzpodbujanje domoljubja, ki se ga, tako meni Jakič, ne da zapovedati, lahko se ga vzpodbuja in šport ga vzpodbuja najbolj.


Razprava pa je bila v širšem smislu namenjena uveljavitvi slovenskih športnih barv - bele, zelene in modre. Predsednik OKS dr. Janez Kocijančič je ob tem poudaril, da je pomembno, da se začeta pot nadaljuje, saj slovenske barve že postajajo prepoznavne in na začrtani poti je treba vztrajati.


V razpravo se je vključil tudi Sandi Murovec, oblikovalec slovenske olimpijske opreme za naslednje olimpijske igre v Sočiju 2014 in sooblikovalec trenutnih športnih barv in simbolov, ki pravi, da gre za premišljen izbor, ki slovenske športnike ločuje od drugih. Murovec je ob tem poudaril, da ve, da oprema nikdar ne more biti takšna, da je vsem všeč, da se je treba držati začrtanih smernic in tudi odzivi športnikov so v zadnjih časih vse bolj pozitivni.