Novice

Prve evropske igre v Bakuju se bodo začele junija 2015

06. maj 2013 Olimpijska reprezentanca Slovenije Koordinacijski odbor evropskih olimpijskih komitejev je v teh dneh obiskal Baku, kjer bodo leta 2015 izvedli prve evropske igre.

Žena azerbajdžanskega predsednika Ilhama Alijeva, Mehriban Alijeva, je ob tem obelodanila tudi datuma odprtja in zaprtja iger. Evropske igre se bodo začele 12. junija 2015, končale pa 16 dni pozneje.


Na igrah, ki jih bodo izpeljali po vzoru olimpijskih iger, je zaenkrat 17 športnih panog: lokostrelstvo, bazenski športi, badminton, košarka, kajak in kanu, kolesarstvo, sabljanje, nogomet, gimnastika, judo, karate, strelstvo, namizni tenis, taekwondo, triatlon, odbojka in rokoborba, pogovarjajo se še z atletsko in boksarsko zvezo.

 

"Bili smo vzhičeni nad številom prošenj evropskih zvez za mesta na igrah 2015. Ampak naša dolgoročna vizija je takšna, da moramo igre obdržati v zmernih okvirih, tako glede števila panog kot stroškov. Biti moramo res previdni pri izboru športnih disciplin. Za leto 2015 smo sestavili privlačen program, veliko športov pa je še na čakalnem seznamu za naslednje igre, ki bodo leta 2019," je dejal predsednik evropskih olimpijskih komitejev Patrick Hickey in dodal, da se pogovarjajo še z atletsko in boksarsko zvezo ter pričakujejo rešitev v naslednjih tednih.


Člani koordinacijskega odbora so bili zadovoljni z videnim v Bakuju, tudi kar zadeva infrastrukturo. "Športni objekti so vrhunski, 'olimpijska vas' pa ena najboljših, kar sem jih videl. Igre bodo osredotočene na športnike in bodo dale novo generacijo evropskih športnih zvezd," je povedal predsednik odbora Spiros Capralos. Ta je še poudaril, da so zadovoljni z napredkom, ki so ga naredili v Bakuju od decembra 2012, ko so Azerbajdžanci izvedeli, da bodo gostili te igre. Opozarja pa, da lokalni organizacijski odbor še vedno čaka precej dela.