Novice

Prvi dan favoritinja Blaža Klemenčič

12. junij 2015 Baku 2015 Slovenske športnike v soboto čakajo premierni nastopi na krstnih evropskih igrah. Kot prvi Slovenec bo na igrah nastopil rokoborec Daniel Kočar, ki ga že ob 7. uri po slovenskem času čaka prvi nastop.

Najmočnejše orožje v slovenskem taboru pa je gorska kolesarka Blaža Klemenčič, ki upa na dobro dnevno formo in boj za medalje.
"Konkurenca je res ostra. Tukaj bo kakšnih 10 deklet, ki napadajo medaljo in z izjemo redkih posameznic so tukaj res zbrane vse najboljše Evropejke. Vse se zavedajo, da so ob dobrem dnevu, dobri dnevni formi in kančku sreče lahko zelo visoko. Četrto in peto mesto ne pomeni nič. To so sicer dobre uvrstitve, a na koncu štejejo le medalje," pravi trener Klemenčičeve Robert Pintarič.


O sami progi trener pravi, da ta ne sodi v okvir najbolj tehnično zahtevnih in nevarnih, vendarle tudi ta skriva svoje pasti. "Težava je podlaga, ki je zelo drseča. Podobne smo videli v puščavskih okoljih v Izraelu ali pa v Španiji. Za nameček ne omogoča visokega ritma, ampak stalno zahteva zaviranje in pospeševanje."


Pasti proge sta s hujšimi padci že okusila dva tekmovalca, ruski si je celo zlomil zapestje.
V gorskem kolesarstvu bo na ženski dirki, ta bo po slovenskem času na sporedu ob 9. uri, nastopila še Tina Perše, na popoldanski moški pa Gregor Krajnc. "Gre za mlada tekmovalca, za katera je pomembno, da dobita izkušnjo z velike tekme in tudi spodbudo za naprej," je o mlajših tekmovalcih povedal eden nekoč najboljših slovenskih cestnih kolesarjev.


Med Slovenci bo prvi dan nastopila še karateistka Tjaša Ristič, ki ima ob dobrem žrebu prav tako možnost za vidno uvrstitev, v prve evropske igre pa bo šla na žalost poškodovana. "Tjaša ima težave z gležnjem, a na srečo ne takšne, da ne bi mogla nastopiti," je povedal tiskovni predstavnik OKS Brane Dmitrović. Na prvi veliki tekmi pa bo nastopila tudi obetavna štajerska triatlonka Eva Skaza.


Slovenski tabor se sicer pripravlja na večerno odprtje, kjer bo slovensko zastavo nosil Bojan Tokič. Na dogodku, prireditelji obljubljajo izreden spektakel, bodo manjkali tisti športniki, ki jih čakajo nastopi že v soboto, zato pa bo reprezentanca okrepljena s strelsko ekipo, ki se je danes priključila sotekmovalcem. V Baku so prispeli tudi kajakaši, ki pa so neposredno odpotovali v Mingachevir, ki je od Bakuja oddaljen več ur vožnje. Tam Špelo Ponamarenko Janić, Jošta Zakrajška ter dvojec Simon Blaževič/Alan Apollonio prvi nastopi čakajo že v nedeljo.


V nedeljo bosta nastopila še triatlonec Domen Dornik in rokoborec grško-rimskega sloga Jure Kuhar.