Novice

Prvi dan festivala, prva kolajna za Slovenijo

26. julij 2011 Vrhunski Šport Slovenska ženska plavalna štafeta 4x100 m prosto je prvi dan olimpijskega festivala evropske mladine v turškem Trabzonu osvojila bronasto kolajno.

Slovenska ženska plavalna štafeta 4x100 m prosto, v postavi Nastja Govejšek, Gaja Natlačen, Tjaša Pintar in Kaja Sajovec je prvi dan olimpijskega festivala evropske mladine v turškem Trabzonu osvojila bron. Mlade slovenske plavalke so v kvalifikacijah dosegle četrti čas (3:55,02) in si zagotovile popoldanski finale, kjer pa so svoj čas še popravile in s 3:52,53 slovenski delegaciji priplavale prvo medaljo na letošnjih igrah. "Bile smo zelo živčne, ko smo skočile v vodo, pa je bilo vse v redu. Smo zelo vesele, da nam je uspelo. Upale smo na medaljo, vedele smo, da smo odlično pripravljene, da lahko uspemo in se prebijemo naprej. Močno smo si želele in izšlo se je. Plavati je bilo lažje v finalu, vzdušje in navijanje nas je res poneslo," so bile prve besede bronaste Govejškove.

 

Plavalci so se že v dopoldanskih urah borili za vstopnice v finalne obračune, slovenske barve med posamezniki so zastopali Miha Bernat, John Peter Stevens, Nastja Govejšek in Gaja Natlačen ter že omenjena ženska štafeta. Bernat je na 200 m mešano plaval 2:12,65, kar je zadostovalo za 19. čas kvalifikacij, Stevens pa je na 200 m hrbtno postavil čas 2:15, 73 (25. čas kvalifikacij), obema se ni uspelo uvrstiti v nadaljnje tekmovanje. Bolj uspešni sta bili Govejškova in Natlačnova. Prva je plavala na 100 m delfin in se z 1:02,90 uvrstila v popoldanski finale, kjer pa je s časom 1:02,97 nato zasedla končno peto mesto. Natlačnova je dopoldan plavala 4:27,93, v finalu pa je s 4:26,06 prav tako zasedla peto mesto.

 

Tekmovanja so začeli tudi atleti. Svojo nalogo je najbolje opravila Anja Benko, ki je  v teku na 400 m s časom 55,16 popravila svoj osebni rekord in se zanesljivo uvrstila v torkov polfinale. Luka Žontar je na 100 m tekel 11,01 in si prav tako zagotovil polfinale, na enaki razdalji pa je v ženski konkurenci tekla Tina Slejko, ki si je s časom 12,29 pritekla vsaj še en tek. Veronika Podlesnik se je skušala skozi kvalifikacije uvrstiti v finale skoka v višino, vendar ji z 1,70 ni uspelo.

 

Na teniško igrišče je od štirih slovenskih predstavnikov stopil le Rok Križaj, ki je v prvem krogu klonil proti Rusu Danilu Medvedjevu z 0:2 v nizih. Pia Čuk (5. nosilka), Natalija Šipek (10. nosilka) in Maks Tekavec (10. nosilec) so bili v prvem krogu prosti.

 

Slovenska odbojkarska reprezentanca je prvo tekmo skupinskega dela igrala proti Italijankam, vendar so kljub obetavnemu začetku Slovenke morale priznati premoč zahodnim sosedam. Italijanke so bile boljše s 3:1 (-20, 23, 9, 11). V torek jih čaka druga tekma v skupini B, tekmice pa bodo igralke iz Grčije.

 

V torek se bodo predstavili še cestni kolesarji, ki se bodo preizkusili v vožnji na čas, slovenske barve pa bodo zastopali Gašper Katrašnik, Žiga Ručigaj in Blaž Šuštar. Tri slovenske telovadce Luko Kiška, Matica Pečana in Žigo Potočnika čaka ekipno tekmovanje v mnogoboju. Na tatamije bosta stopili tudi judoistki Anja Štangar (do 48 kg) in Patricija Gregorčič (do 44 kg). Do morebitnega novega uspeha pa bodo skušali priti tudi plavalci. Govejškova bo plavala na 100 m prosto, Nika Sonjak na 200 m hrbtno, Pintarjeva na 200 m mešano, Bernat na 400 m prosto, v bazen pa bo skočila tudi moška mešana štafeta na 4x200 m prosto v postavi Bernat, Aljaž Gorza, Govejšek in Pintar.