Novice

Prvi evropski teden športa bo od 7. do 13. septembra

04. september 2015 Šport za vse Olimpijski komite Slovenije (OKS) je predstavil prvi evropski teden športa, ki bo od 7. do 13. septembra.

Akcija je nastala na pobudo Evropske komisije, ki želi poleg vrhunskega športa spodbujati tudi športno-rekreativne dejavnosti, katerih pomanjkanje negativno vpliva na zdravje in s tem povzroča tudi gospodarske stroške.


Podpredsednik OKS Janez Sodržnik je dejal, da je OKS koordinator akcije, pri kateri sodelujejo tudi z Inštitutom za javno zdravje in drugimi organizacijami. OKS bo v soboto, 5. septembra v Ljubljani, ter 12. septembra v Kopru pripravil prve poslovne športne igre, v katerih se bodo merile ekipe podjetij in drugih organizacij v petih olimpijskih športnih panogah.


Po slovenskih šolah in vrtcih bo OKS izvedel tudi olimpijske urice in mini olimpijade. Skupaj s Planinsko zvezo Slovenije bo pripravil akcijo Slovenija planinari, katere osrednji dogodek bo 13. septembra, ko bo potekal pohod na Janče.


Direktor inštituta za javno zdravje Ivan Eržen je dejal, da bo njegova organizacija poslej sodelovala na številnih športnih projektih, "saj je četrti najpogostejši vzrok smrti telesna nedejavnost". Ugotovil je, da se vse bolj povečuje pomanjkanje aktivnosti med mladimi, posebej med dekleti.


"Pomembno je, da skupnost spozna, da lahko s povečanjem gibanja in pravilno prehrano, obe stvari sta namreč med seboj povezani, poskrbi za večje zdravje posameznika in družbe. Resoluciji o nacionalnem zdravju bo sledil tudi akcijski načrt, ki bo določil načine sodelovanja z organizacijami, kot je OKS. Energijo bomo usmerili v mlade," je navedel Eržen.


OKS je pozval svoje članice, ostale organizacije in slovenske občine, da se pridružijo akcijam z dnevi odprtih vrat, s čemer bi v Evropskem tednu športa omogočili brezplačne obiske vadb, športnih prireditev in športnih objektov. Veliko akcij bo potekalo v slovenski prestolnici, kjer bo na dan športa sodelovalo 80 društev, pa tudi po drugih slovenskih občinah.


"Tudi sam sem s svojim klubom pristopil k akciji, da šolarjem in drugim predstavimo, kaj Ljubljana ponuja svojim meščanom. Pripravili bomo nekaj čolnov, da bodo lahko preizkusili dejavnosti na vodi, Kajak kanu kljub Ljubljana pa organizira akcijo 24 ur veslanja," je dejal nekdanji vrhunski kanuist Simon Hočevar.