Novice

Prvi tekmovalni dan dve kolajni za Slovenijo

14. januar 2012 Innsbruck 2012 Smučarska skakalca Anže Lanišek in Urša Bogataj sta Sloveniji priskakala prvi kolajni na zimskih olimpijskih igrah mladih v Innsbrucku.

Anže Lanišek je na 75-metrski skakalnici v Seefeldu slavil zmago v posamični preizkušnji po najdaljših skokih v obeh serijah in osvojil naslov olimpijskega prvaka. Urša Bogataj je bila tretja pri posameznicah.

 

"Že skoki na treningu so kazali, da bi lahko danes oba slovenska skakalca lovila kolajne, čeprav tako presenetljivega razpleta tekme nismo pričakovali. Naredila sta svoja boljša skoka. Oba sta zelo zadovoljna tako z rezultatom, tehniko in nastopom. Urša je imela v drugi seriji tretjo daljavo, v prvi seriji pa drugo, Anže pa je bil obakrat najdaljši," je bil zelo zadovoljen trener skakalne vrste Jože Berčič.

 

Lanišek je v prvi seriji nastopil kot 22. Petnajstletni slovenski skakalec, član SSK Mengeš, se je v prvo odrezal odlično, saj je ugnal vse nasprotnike. Skočil je 81 metrov, sodniki pa so mu prisodili 143,7 točke. Drugi je bil Norvežan Mate S. Berggaard (137,8), tretji pa Japonec Jukija Sato (136,6). Lanišek je v drugo znova prikazal odličen skok in pristal pri 79 metrih in bil na koncu prepričljivo najboljši ter osvojil zlato medaljo. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila še Berggaard in Sato.

 

"Bila je zelo dobra tekma, prireditelji so zelo dobro pripravili skakalnico, jaz pa sem obakrat dobro skočil. Neverjetno je bilo. Pričakoval sem, da bom na stopničkah, zmage pa ne povsem. Bil sem precej skeptičen, še zlasti, ker je Norvežan dobro skakal, potem pa sem dokazal, da lahko skočim za zlato kolajno. Pred tekmo sem imel nekaj treme. Nisem namreč opravil poskusnega skoka, ker sem pozabil startno številko, potem sem se pošalili, da je to bilo vse taktično, saj se je na koncu vse dobro izteklo," je bil velikega dosežka vesel Lanišek, ki pričakuje še kakšno slovensko kolajno tudi na ekipni tekmi.

 

Pri dekletih se je 16-letna Bogatajeva, članica SSK Ilirija, v prvi seriji izkazala odlično in zasedla drugo mesto z 71,5 metra in 120,4 točke. Prva je bila Japonka Sara Takanaši, ki je za daljavo 76,5 metra prejela 134,4 točke, tretja pa Nemka Katharina Althaus, ki je za slovensko tekmovalko zaostajala le 1,2 točke.

 

Druga serija se je začela točno opoldne, razplet pa je po zaslugi Bogatajeve Sloveniji prinesel novo odličje. Althausova je z daljavo 72,5 metra prevzela vodstvo, na kar je slovenska skakalka skočila meter manj. Prednost iz prve serije ni bila velika, tako da se je slovenska skakalka uvrstila na drugo mesto. Na vrhu skakalnice pa je bila še Takanašijeva, ki je s 76,5 metra suvereno prišla do zlate kolajne. Nemka je osvojila srebro, Bogatajeva pa bron.

 

"Zelo sem vesela in zadovoljna, zlasti s prvim skokom, ki mi je odlično uspel. V drugi seriji sem sicer naredila napako, ampak vseeno sem zelo vesela, ker so se mi uresničile sanje. Upam, da bo v nadaljevanju moje kariere še boljše. Z začetkom kariere sem zelo vesela, sem še mlada in imam še čas za dokazovanje. Skoki me zelo veselijo, zelo dober občutek imam v zraku. Prvič sem doživela takšen medijski direndaj, vzdušje je bilo super, občinstvo je bilo super, navijačev je bilo veliko. Mislim, da bi bila druga, če ne bi bila tako živčna pred tekmo. Nekaj dni pred nastopom nisem dobro spala, zdaj imam pa lepo izkušnjo za naprej. Na vrhu skakalnice so se mi kolena malce šibila pred poskusno serijo, po poskusni seriji pa sem se umirila, ker sem ugotovila, da to ni noben 'bavbav'," je po uspehu dejala Bogatajeva.

 

 S superveleslalomom so prvi tekmovalni dan na mladinskih olimpijskih igrah opravila dekleta. Na startu sta bili tudi dve Slovenki, Claudia Seidl in Saša Brezovnik. Brezovnikova je po dobrem zgornjem delu odstopila, Seidlova pa je bila 20. V moški konkurenci superveleslaloma je presenetljivo slavil Maročan Adam Lamhamedi, slovenska predstavnika Štefan Hadalin in Miha Hrobat pa sta odstopila.