Novice

Putinov sambo na olimpijski poti?

23. junij 2015 Baku 2015 Evropske igre v Bakuju so priložnost za manj znane športe, mnogi med njimi pa uveljavitev na evropskih igrah vidijo tudi kot možnost, da se potegujejo za uvrstitev v program olimpijskih iger.

To velja tudi za sambo, ki ga je dolga leta treniral ruski predsednik Vladimir Putin.
Sambo velja za nekakšno mešanico juda in rokoborbe ter nekaterih elementov drugih veščin, v svojem izvoru pa je borilna veščina nekdanje sovjetske rdeče armade. In tudi zastopstvo tekmovalcev na evropskih igrah je bilo pretežno iz držav nekdanjega velikana na vzhodu Evrope, Slovenec Tadej Čutuk in še nekateri Evropejci z zahoda so bili prava redkost in daleč od zmagovalnega odra.


Tudi pri slovenskem borcu je bilo jasno, da je to šport, ki je pri nas v povojih, da manjkajo težki treningi in partnerji za sparing. Jasno je bilo vidno, da gruzijskemu tekmecu ni dorasel in na enak način so se odrezali preostali štirje "zahodni" tekmovalci v konkurenci. Med dekleti sta sliko z medaljami popravili tekmovalki iz Bolgarije in Srbije, vsi ostali finalisti pa so iz držav naslednic Sovjetske zveze.


In čeprav šport še ni dobro prešel okvirjev območja, kjer je nekoč vladala rdeča armada, si sambo želi boje za olimpijske medalje. "V moderni zgodovini prav vsi borilni športi izvirajo iz samboja," poudarja Putin, a mnenja o tem so bržkone tako deljena, kot je deljena zasedba med tekmovalci.

Vladimir Putin je bil večkratni prvak St. Peterburga, takrat se je ta imenoval še Leningrad, v samboju. Ob tem je vse od 11. leta starosti treniral tudi judo. "Mislim, da je čas, da sambo postane olimpijski," na spletni strani Mednarodne sambo zveze zahteva Putin.


Želje so eno, realnost drugo. V Rio de Janeiru prihodnje leto samboja ne bo, saj so športi določeni. Šport prav tako manjka na spisku tistih, ki se potegujejo za vključitev v olimpijski program za Tokio 2024.