Novice

Savšek do brona, Terčeljeva in Taljat - Božič v London

13. maj 2012 Olimpijska reprezentanca Slovenije, London 2012, Vrhunski Šport Benjamin Savšek je na EP v kajak kanu slalomu osvojil tretje mesto v kanuju, Terčeljeva si je s šestim mestom med kajakašicami priveslala nastop na OI, kjer bosta veslal tudi Taljat in Božič.

Terčeljeva pa je po kajakašu Petru Kauzerju, kanuistu Benjaminu Savšku in kanuističnem dvojcu Luka Božič/Sašo Taljat tudi zadnja slovenska slalomska potnica na olimpijske igre v Londonu.

 

"Občutki so super. Še ne dojemam, kaj se mi je zgodilo. Zato sem se mogoče malce lažje zbrala na finale, v katerem mi spodnji del ni najbolje uspel, ampak sem še vedno zelo zadovoljna, posebej z uvrstitvijo na olimpijske igre," je takoj po finalu povedala 20-letna Ljubljančanka in dodala, da je bilo precej bolj stresno v kvalifikacijah: "Res je bilo veliko bolj stresno. Tako da sem bila mogoče danes bolj neobremenjena, želela sem samo napadati in pokazati čim boljše vožnje."

 

Nekaj stresa je bilo tudi zaradi tega, da se je ob tekmicah za čim višja mesta na EP morala boriti še s prijateljico in olimpijsko tekmico Kragljevo. "Mislim, da sva obe zelo dobri, hitri, lahko poseževa po najvišjih mestih. Težko je bilo tekmovati proti nekomu, s katerim vadiš, se veliko družiš, ampak sem zase vesela, da se je obrnilo v moj prid," je še povedala Terčeljeva, ki si je malce v šali že lani v Londonu kupila majico z napisom "London is waiting for me" (London čaka name). Zdaj jo je britanska prestolnica tudi dočakala.

 

Terčeljeva si je OI zagotovila po tem, ko je na tem EP naredila boljši rezultat od Kragljeve, kar je bil zadnji izbirni kriterij za OI. Kragljeva se je od olimpijskih sanj poslovila v polfinalu, ko se je po težavah že na začetku proge, kjer se je morala vračati v vratca, pristala na 17. mestu.

 

Slovenski junak evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Augsburgu je kanuist Benjamin Savšek, ki se je okitil z bronom. Med favoriti v posamični konkurenci kajakašev je bil tudi Peter Kauzer, ki pa je bil šesti.

 

Savšek je dokazal, da je postal zrel tekmovalec. Že v preteklosti je pokazal, da je hiter, a so ga večkrat izdale napake oziroma dotiki vratc. V tej sezoni pa že ves čas kaže "čiste" vožnje, občasno se mu še pripeti kakšna kazenska sekunda, a na evropskem prvenstvu v Augsburgu je zdržal pritisk, ki si ga je naložil še z najhitrejšim časom polfinala, in upravičil tudi svoja visoka pričakovanja.

 

"Izjemno sem vesel! Na startu sem čutil pritisk, saj sem začel kot zadnji. Čoln mi je lepo tekel, pazil sem, da ne naredim kazenskih sekund, in ko sem prišel v cilj, sem se zelo razveselil, ko sem videl tretje mesto. To je moja prva velika kolajna in jo bom dal na posebno mesto. Zagotovo mi bo za vedno ostala v spominu," se je takoj po nastopu veselil 25-letni Savšek, ki je v finalu nastopil kot zadnji.

Eva Terčelj, foto: KZS