Novice

Še ena kolajna za slovenski judo na OFEM-u

28. julij 2011 Vrhunski Šport Po tem, ko je v torek judoistka Anja Štangar na 11. olimpijskem festivalu evropske mladine osvojila zlato odličje, je za novo veselje v slovenskem taboru poskrbel Adrian Gomboc.

Po tem, ko je v torek judoistka Anja Štangar na 11. olimpijskem festivalu evropske mladine osvojila zlato odličje, je za novo veselje v slovenskem taboru poskrbel Adrian Gomboc v kategoriji do 60 kg, ki je osvojil srebro. Blizu medalje je bil tudi atlet Jan Petrač, ki je na 1500 m le za nekaj stotink sekunde ostal brez brona.

 

Gomboc vse do finala ni imel večjih težav s tekmeci. Najprej je premagal Arsena Gazarjana iz Armenije, nato Portugalca Joaa Abreua, v polfinalu se je pomeril z Britancem Aidenom Moffatom, v finalu pa ga je čakal Izraelec Alexander Raskopine, ki ga je sicer pred borbo na Ofemu že premagal, tokrat pa se je zmage veselil izraelski predstavnik. "Vsako borbo sem se boril bolje, imel sem dober občutek za finale. Prvo borbo sem zmagal gladko, druga borba je bila tesna, v tretji borbi sem nasprotnika premagal predčasno, četrto pa po zlati točki. Bilo je pestro, vendar sem prišel do finala. Z rezultatom sem zadovoljen, z borbo v finalu pa na žalost nisem. Mislim, da bi lahko nasprotnika premagal," je po tekmi misli strnil član celjskega kluba Z'dežele Sankaku, ki pa sicer prihaja iz Murske Sobote.

 

Na tatamije je stopila še Barbara Bizilj (do 52 kg), ki je tekmovanje sicer dobro začela. Premagala je Čehinjo Sabine Merklovo, nato Švedinjo Marie Wieberg, v četrtfinalu pa je zanjo bila usodna Turkinja Ozge Ozkan. Sledila sta še boja v repasažu. Najprej je premagala Britanko Lucy Renshall, nato pa je izpadla proti Danki Sofie Kaul, slovenska predstavnica je na koncu končala na sedmem mestu.

 

Na delu so bili tudi atleti, slovenska ekipa pa je nastopila v dveh finalih. Petrač na 1500 m je le za las ostal brez odličja, potem ko je še nekaj metrov pred ciljem držal bron v svojih rokah, nato pa mu ga je le za nekaj stotink odnesel britanski tekmec. Petrač je s časom 3:55,66 končal kot četrti, ob tem pa je popravil še svoj osebni rekord. Anja Benko je na 400 m tekla 55,49, kar je na koncu zadostovalo za sedmo mesto. Eva Trošt na 400 m z ovirami je postavila čas 1:01,42, kar je bil tretji rezultat v predtekmovanju. Katja Zof je kopje vrgla 44,93 m in se s sedmim rezultatom kvalifikacij uvrstila na jutrišnjo tekmo, Robert Renner pa je v skoku s palico brez težav preskočil kvalifikacijsko normo in si s skokom 4,60 m zagotovil finale.

 

Trije cestni kolesarji so se na cestah Trabzona preizkusili v kriteriju. Tekmovalci so bili razdeljeni v tri skupine, najhitrejših 16 iz vsake skupine pa je napredovalo v finale. Žiga Ručigaj je bil v svoji skupini 19., Blaž Šuštar 17. (oba sta nato nastopila v finalu B), Gašper Katrašnik pa se je s petim mestom prebil v finale A. Tam je nato s časom 52:24 zasedel končno peto mesto, Ručigaj in Šuštar pa sta bila v finalu B 31. oziroma 32.

 

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na svoj račun vpisala še tretji poraz v predtekmovalni skupini. Tokrat so bile s 3:1 boljše srbske igralke (16, -24, 14, 13). S tremi porazi so Slovenke končale na četrtem mestu v svoji skupini, do konca pa jih čakajo še dve tekmi, na katerih se bodo borile za mesta od 5 do 8. V četrtek jih čaka tekma s Slovakinjami.

 

Mirovali niso niti tenisači. Po tem, ko so slovenski igralci v posamični konkurenci s svojimi nastopi že opravili, pa se sedaj merijo še v dvojicah. Natalija Šipek in Pia Čuk sta v osmini finala z 2:1 (4:6, 7:5, 10:6) najprej premagali Švedinji, v četrtfinalu pa še belgijsko navezo z 2:0 (7:5, 6:4). Maks Tekavec in Rok Križaj v moški konkurenci sta v osmini finala z 2:0 v nizih (7:6, 7:5) premagala nasprotnika iz Velike Britanije, v četrtfinalu pa sta izpadla proti poljski dvojici, ki je bila boljša s 6:3 in 6:2.

 

Danes slovenske telovadce čaka finale v mnogoboju, cestne kolesarje enodnevna cestna dirka, slovenske odbojkarice pa obračun s Slovakinjami. Troštovo čaka finalni tek na 400 m z ovirami, Claudio Štravs (met kladiva), Davida Kastrevca (kopje) in žensko štafeto 4x100 m pa kvalifikacije. Na tatamije bosta stopila Patricija Brolih (do 63 kg) in Aja Gačnik Zupanc (do 70 kg). Po dnevu premora bodo v bazen skočili tudi plavalci. Slovenske barve bodo zastopali Iza Senčar (100 m hrbtno), Peter John Stevens (100 m prsno), Miha Bernat (200 m delfin), Tjaša Pintar (200 m prosto in 400 m mešano), Lota Zala Gomezelj (200 m prosto) in Nastja Govejšek (50 m prosto).