Novice

Še slabo leto do mladinskih olimpijskih iger v Lillehammerju

16. februar 2015 Lillehammer 2016 Na Norveškem so odštevanje do zimskih mladinskih olimpijskih iger začeli na kraljevski način. Princ Haakon je slavnostno odkril veliko uro, ki prikazuje, da je do iger še manj kot 365 dni.

Princu sta se pri odštevanju pridružila še podpredsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, g. Nawal El Moutawakel ter njegova članica, ga. Angela Ruggiero, ki je hkrati tudi predsednica komisije za organizacijo iger. Podpredsednik je ob tej priložnosti dejal: ''To so resnično igre mladih in za mlade, vsa zasluga za to pa gre mladim, ki sestavljajo organizacijski komite za izvedbo tega dogodka. Prepričan sem, da bodo to zanimive in nepozabne olimpijske igre mladih.''

 

Igre bodo od 12.-21. februarja 2016 na treh lokacijah, v Lillehammerju, Hamarju in Gjøviku.Lillehammer 2016 so sicer že druge mladinske zimske olimpijske igre na katerih bo sodelovalo več kot 1.000 vrhunskih športnikov, starih med 15 in 18 let, ki prihajajo iz 70 držav sveta.

 

Tekmovali bodo v sedmih športnih panogah, ki so enake kot tiste na pravih olimpijskih igrah, poleg tega pa so organizatorji dodali še nekaj drugih športov v različnih oblikah (npr. bob enosed, deskarski kros). Najbolj zanimiva novost bodo vsekakor tekmovanja med spoloma ter tekma med člani različnih nacionalnih olimpijskih komitejev.


Športniki bodo med igrami sodelovali tudi v ''Learn and Share'' programu, ki bo vključeval različne zabavne in privlačne aktivnosti, preko katerih se bodo mladi učili o različnih temah, vezanih na olimpijske igre (olimpijske vrednote, smisel zdravega življenja ter kako biti pravi prvak). Vse to bo budno spremljala maskota prihajajočih iger, Sjogg, ki po norveško pomeni ''sneg''.