Novice

Šest nastopov slovenskih športnikov devetega dne evropskih iger

21. junij 2015 Baku 2015 Za srednje uspešnega za slovensko vrsto bi lahko označili deveti dan na evropskem prvenstvu. Presenetil je boksar Aljaž Venko.

Španec Luis Leon Sanchez Gil je zmagovalec cestne dirke kolesarjev na evropskih igrah v Bakuju. Po 215 kilometrih in skoraj petih urah in pol vožnje je imel v sprintu več moči od Ukrajinca Andreja Grivka in Čeha Petra Vakoča. Sanchezu Gilu je v končnici pri pripravi sprinta izdatno pomagal tudi rojak Jesus Lopez Herrada, ki je osvojil četrto mesto.
Matej Mugerli je bil 29., Jan Tratnik in Gregor Gazvoda sta odstopila. Prvi med Slovenci je že pred tretjino prevožene razdalje odstopil rahlo oboleli Gazvoda, nekje pred polovico pa tudi Jan Tratnik, ki je bil dolgo v ubežni skupini, po okvari kolesa pa je izgubil stik z vodilnimi in nato odnehal. Po mnenju selektorja Štanglja se je za odstop odločil prekmalu: "Lahko bi bil še kako koristen v končnici." V drugi polovici je Matej Mugerli ostal osamljen med Slovenci in se dobro boril vse do dva kroga pred ciljem, ko mu je uspelo ohraniti stik z vodilnimi, ki so pred tem ujeli ubežnike. Na predzadnjem vzponu pred najzahtevnejšim tlakovanim klancem pa se je skupina razdelila na dve dela in Mugerli je ostal v drugi polovici. Stalni napadi so botrovali pobegu četverice, ki si je na koncu razdelila medalje, najboljša pa sta bila kolesarja Astane.
"V vozilu si večkrat nemočen, ker bi rad kaj spremenil, a so radijske veze na žalost prepovedane in posredovanje informacij je težko. Jan je imel nekaj smole, saj je bil z vodilnimi, a mu je po okvari bržkone padlo vse dol in je odstopil, Matej je izvlekel nekakšen remi. Prepričan sem, da ni povsem zadovoljen, a vseeno se ne glede na situacijo ni predal, boril se je do konca in si priboril nekakšno tolažilno mesto. Gregor je potožil že zjutraj, da ga nekaj zvija," je slovensko triperesno deteljico ocenil selektor Gorazd Štangelj.
Še enkrat se je dotaknil tudi sestave majhne ekipe, saj je imela Slovenija pravico pripeljati šest kolesarjev. "Urniki po svetu so polni. Zbral sem najboljšo možno ekipo, vedeti pa je treba, da to ni realna slika slovenskega kolesarstva. Še vedno pa je bil to danes zelo pomemben dogodek. Sam sem naredil vse za dober izid in nimamo si česa očitati," je še dejal Štangelj.
"Vseskozi je bilo preko 30 stopinj in to je bil največji razlog, da mi ni uspelo obdržati stika v končnici. Bil je vsaj veter, ki nas je hladil. Škoda za Jana, saj je bil res v dobrem položaju. Sam sem vedel, da bo težko, poskusil sem tudi z napadom pred vzponom in mi to ni uspelo. Na koncu sem bil z glavnino, pred kockami je vselej prišlo do sprinta, kot bi šlo za končno odločitev, saj je bilo pomembno, da si med deseterico. Ravno, ko mi to ni uspelo, se je skupina razdelila. Dal sem vse od sebe, izid pač je kakršen je, a sem zadovoljen. Škoda, ker nisem imel ob sebi še koga iz reprezentance," pa je po tekmi povedal Mugerli.


Slovenci so danes že opravili z nastopi. Boksar Aljaž Venko se je prebil v četrtfinale. V osmini finala je 22-letni slovenski reprezentant z 2:1 premagal leto dni starejšega Finca Dmitrija Tretyaka. V četrtfinalu Venka čaka dvoboj z Ircem Michaelom O'Reilleyjem. "Seveda sem zadovoljen z zmago. Borba je bila zelo težka, v drugi polovici zadnje runde pa sva trčila še z glavama in počila mi je arkada. To me najbolj skrbi," je po nastopu povedal Venko, o naslednjem nasprotniku pa: "To bo še težji dvoboj. Najprej moram pozdraviti arkado, potem pa bomo videli. Jaz bom boksal kot vedno, skušal pokazati čim več in seveda si želim zmagati, kar bi pomenilo tudi polfinale in medaljo."


Strelec Rajmond Debevec pa je nastop z malokalibrsko puško v trojnem položaju sklenil s 26. mestom. Nekdanji olimpijski prvak je zadel 1137 krogov. Zlato medaljo je osvojil Francoz Valerian Sauveplane.

Jutri bo na igrah  pet slovenskih nastopov. Nekakšno zatišje pred neurjem, saj od košarkarjev in judoistk ter judoistov v slovenskem taboru veliko pričakujemo.