Novice

Šest slovenskih panožnih zvez kot konkurenca OKS

17. junij 2015 O OKS-ZŠZ Kot danes poroča časnik Dnevnik, se je šest slovenskih panožnih športnih zvez odločilo, da bo konkuriralo Olimpijskemu komiteju Slovenije. Gre za tako imenovano Zvezo velikih športnih zvez Slovenije - Za šport.

Omenjena organizacija želi ponuditi odgovor politiki krovne športne organizacije v Sloveniji - OKS-u.


Interes za članstvo v novi organizaciji so pokazale nogometna, košarkarska, rokometna, hokejska, atletska in smučarska zveza, ki operirajo s 30 milijoni evrov letno in zajemajo okoli tri četrtine vseh slovenskih športnikov, poroča Dnevnik.


Zveze so pri financiranju svojih dejavnosti odvisne od sodelovanja z OKS, ki ima tudi prednost na zakonodajnem področju, gre torej za nekakšen odkrit spopad med centri moči, so zapisali novinarji Uroš Šemrov, Matej Štakul in Matej Grošelj. Kot pravi predsednik SZS Enzo Smrekar, pa OKS pri svojem delovanju veliko premalo upošteva specifične lastnosti velikih športnih zvez in da je njihov edini sogovornik pri odnosih z državo zgolj OKS. Želja združevanja zvez je v tem, da želijo biti slišani in aktivni sogovorniki v procesu odločanja, je za Dnevnik dejal Smrekar.


Kakšne koristi bi imelo takšno združevanje zvez za zdaj ni znano, vsekakor pa gre pričakovati poslabšanje odnosov med panožnimi zvezami in OKS. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec zato vrača žogico z besedami, da takšnega dejanja preprosto ne razume. Organizacija OKS je bila po njegovih besedah predstavljena že leto dni pred volitvami, zveze so bile pozvane k dajanju predlogov za izboljšanje delovanja in potrebne spremembe, a da nihče iz omenjenih zvez ni ponudil predlogov, čeprav so bili člani nekdanjega vodstva OKS, še poroča Dnevnik.