Novice

Šesti olimpijski novinarski klub

05. junij 2012 Pivovarna Laško, sponzor Teama Slovenie, je gostila olimpijski novinarski klub, kjer so se predstavili veslači, gimnastičarka, tekwondoisti, tenisači in paraolimpijci plavalci.

Športnike je uvodoma pozdravil direktor marketinga Pivovarne Laško d.d., Jure Struc, ki je izpostavil, da skupina Laško igra pomembno vlogo pri podpori slovenskega športa. »Za olimpijske igre pripravljamo, kar nekaj projektov, od slovenskega puba v Londonu, navijaških točk v Sloveniji ter tudi akcijo s tovornjakom v London, tako da smo aktivno vključeni v predolimpijsko dogajanje v Sloveniji«, je zaključil Struc.


Natanko 52 dni pred začetkom olimpijskih iger v Londonu so na olimpijskem klubu v Laškem nekaj svojih načrtov za najpomembnejši športni dogodek razkrili slovenski taekwondoisti Nuša Rajher, Franka Anić in Ivan Trajkovič, telovadka Saša Golob, teniški igralki Polona Hercog in Andreja Klepač ter izkušena olimpijska veslača Iztok Čop in Luka Špik.


V taboru taekwondoistov merijo visoko, saj Rajherjeva, ki je imela v zadnjem času nekaj težav s poškodbo dlančnice, zaradi česar je izpustila nedavno evropsko prvenstvo, pravi, da so vsaj zanjo premagljive vse nasprotnice. Iz taktičnih razlogov je manjkala tudi na odprtem prvenstvu Avstrije konec tedna, saj se je želela izogniti številnim kameram iz konkurenčnih taborov.


Srebrni z EP v Manchestru Ivan Trajkovič konec tedna v Avstriji ni nastopil najbolje, a ga to ne moti preveč. Do OI ga čakajo le še priprave doma in v Srbiji, saj mu v Sloveniji manjka partnerjev za trening. V Londonu si želi čim višje, zato pa se želi v začetnem krogu izogniti prvemu nosilcu iz Južne Koreje in še nekaterim, a bodo o zmagovalcih odločale malenkosti, saj bodo po njegovem na igre vsi prišli dobro pripravljeni.


Anićeva se na olimpijski nastop pripravlja na Korčuli, od koder tudi prihaja, za slovensko izbrano vrsto pa se je odločila, ker je po mami Slovenka. Tudi partnerk za trening ima na Hrvaškem, ki velja za eno od velesil v tem športu, več kot dovolj. Do njenega najpomembnejšega nastopa v karieri ji zdaj preostane le še odpravljanje napak.


V športni gimnastiki bo imela Slovenija po napakah Mitje Petkovška in Saša Bertonclja na svetovnem prvenstvu 2011 v Tokiu le eno predstavnico med tekmovalci, Sašo Golob, ki je s četrtim mestom na parterju zelo dobro nastopila na svetovnem pokalu, 45. Šalamunovem memorialu konec tedna v Mariboru. Kot je dejala, lahko svojo vajo še nekoliko nadgradi, zato upa na še boljši dosežek v Londonu.


Teniško ekipo poleg Hercogove in Klepačeve sestavljata še Blaž Kavčič in Katarina Srebotnik, ki ju tokrat v Laškem zaradi športnih obveznosti ni bilo. Najboljša slovenska igralka v posamični konkurenci Hercogova je trenutno doma, kjer skuša odpraviti posledice zdravstvenih težav in se kar najbolje pripraviti na olimpijski nastop. Najbolj jo trenutno ovira prav dejstvo, da mora mirovati, a verjame, da za dežjem vselej posije sonce.


Klepačeva bo v tokrat olimpijskem Wimbledonu nastopila v dvojicah skupaj s Srebotnikovo, ki jo je izbrala za svojo partnerko in ji tako omogočila olimpijski nastop. Najboljša slovenska igralka dvojic bo do Londona sicer igrala s svojo češko partnerko Kveto Peschke, a bosta s Klepačevo vseeno skupaj opravili čim več treningov, pa tudi na OI bosta odpotovali teden dni pred začetkom turnirja.
Največ izkušenj z olimpijskimi tekmovanji imata veslača Čop in Špik, saj bo za prvega to že šesti, za drugega peti nastop, skupaj pa sta tudi že občutila slast olimpijske medalje. Trenutno sta sredi zelo napornega dela priprav, oba pa upata, da jima bo uspelo nadgraditi to, kar sta letos doslej že pokazala v Beogradu in Luzernu. "Zelo veliko bo izenačenih posadk, a je med njimi vsaj devet kandidatov za finale, v katerem pa čisto vsak lahko preseneti in osvoji medaljo," je dejal Čop, medtem ko je tudi Špik potrdil, da bo dvojni dvojec verjetno letos na igrah najbolj zahtevna in izenačena disciplina.


Večjih neznank po njegovih besedah ne bo, saj sta nova le Italijana, ki sta se na OI prebila skozi dodatne kvalifikacije, manj znana sta Ukrajinca, pa tudi Angleži so pripravili novo posadko. Vsi drugi se poznajo zelo dobro, zato bodo svoje nasprotnike do Londona dodobra preučili in poiskali njihove slabosti, a kot dodaja Špik, teh prav veliko ni.


Na današnjem olimpijskem klubu v Laškem so svojo ekipo za paraolimpijske igre predstavili tudi plavalci, med katerimi pa ima nastop zagotovljen le Darko Đurič, medtem ko bosta morala Alen Kobilica in Aleš Sečnik na morebitne dobre novice še nekoliko počakati.