Novice

Šimičeva na progi v Riu vidi svoje prednosti

04. januar 2016 Rio 2016 Najboljša slovenska triatlonka Mateja Šimic bo na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru nastopila drugič po vrsti.

Za razliko od zadnjih iger v Londonu pa ima že zdaj veliko informacij o sami tekmi. Avgusta je bila tam preizkusna tekma, ki jo je Ljubljančanka izkoristila za spoznavanje proge, kar ji je v Londonu manjkalo.
"Pomembno je bilo, da sem ugotovila, kakšno je podnebje, vlaga, vročina. Na dan tekme je bilo 35 stopinj, kar je veliko. Proga je tehnično zahtevna, poteka v središču mesta. Klanec je delikaten, ogledala sem si ga večkrat. Težavno bo, če bo dež, ker bo klanec nevaren. Start bo na plaži Copacabana. Pomemben bo prehod skozi valove in iz vode. Na druge stvari tekmovalci nimamo vpliva. Lahko se prilagodimo na razmere, zato je bilo pomembno iti tja," se je avgustovske tekme v Braziliji spomnila Šimičeva, ki v težki progi vidi prednost: "Če bo vetrovno, bodo visoki valovi, kar pomeni, da plavanje ne bo hitro kot v bazenu ali jezeru, kjer so idealni pogoji. Za tekmovalke to pomeni, da bodo pogoji težji, zame pa je to prednost."


Petintridesetletnica je nastop v Londonu lovila do zadnje tekme oziroma skoraj minute. Takrat je bil njen cilj, da se na igre uvrsti, vendar ji je zmanjkalo časa, da bi se v miru pripravila na tekmo. Temu je zdaj drugače.
"Začela sem tekmovati od začetka. Kvalifikacijsko obdobje je dolgo dve leti. Sicer še poteka do maja, zato se bom udeležila še nekaterih tekem. Priprave so že zdaj usmerjene na olimpijski nastop. Progo poznam, v Londonu je nisem. To je druga velika razlika. Tretja pa je proga. V Londonu smo plavali v jezeru, kjer je voda mirna. V ospredju so bile hitrejše tekmovalke. Voda je bila mrzla, zato je bil dovoljen neopren. V Riu ne bo. V Riu bodo valovi, kako visoki, je odvisno od vremenskih pogojev. V Londonu je bila kolesarska proga ravninska, v Riu bo odločal hrib. Na krog so trije vzponi, vsak je dolg 300 metrov s 24- odstotnim naklonom, če se to ponovi devetkrat, se to pozna v tekaškem delu," je vzporednice med brazilsko in angleško progo iskala Šimičeva.


V dneh, ki jih je preživela v Riu, ni imela dovolj časa, da bi si ogledala mesto ali kakšno od znamenitosti, se pa veseli, da bo za razliko od Londona tokrat imela čas, da bo vsaj na zaključni slovesnosti. Kljub temu se je iz Brazilije vrnila zadovoljna. "Bila sem na Copacabani, kjer bo olimpijska tekma. Kaj več si nisem ogledala, niti olimpijske vasi. Poznam pa progo, kar je zame najbolj pomembno," ob vstopu v letu 2016 meni triatlonka.