Novice

Sirska begunka del olimpijske ekipe beguncev na OI v Riu

31. marec 2016 Mednarodne zadeve Mlada sirska begunka, Yusra Mardini, je plavala vse do grške obale in si tako rešila življenje. Sedaj bo del olimpijske ekipe na letošnjem največjem športnem dogodku.

Lani avgusta je mlada najstnica Yusra Mardini, skupaj s svojo sestro Sarah in še 20 begunci sedla v čoln z namenom, da pobegne iz domače Sirije v Grčijo. Nihče pa ni vedel, da je Yusra plavalka svetovnega ranga, ki se je dolga leta pripravljala za svoj nastop na olimpijskih igrah. Vsi ljudje v čolnu, na poti k boljšemu življenju, se tako niso zavedali, da jim bo ta mlada športnica rešila življenje.

 

Po približno pol ure plovbe na morju se je motor pokvaril in čoln je obstal. Yusra je skupaj s sestro in še dvema beguncema, ki sta znala plavati, skočila v vodo in tako po slabih 4 urah neprekinjenega plavanja čoln, skupaj z vsemi begunci na čelu, varno pripeljala do grške obale.

 

Sedaj mlada športnica še vedno vsak dan skače v vodo, le da je morje zamenjal plavalni bazen, olimpijske velikosti, ki ji omogoča kvalitetno pripravo na prihajajoče OI v Rio de Janeiru, kjer bo ena izmed športnic, ki bodo del begunske ekipe.

 

Yusra je ena izmed 43 beguncev, ki se bori za 5 mest, toliko velika bo namreč ekipa beguncev v Riu. 18-letnica pa pravi, da če se ji ne bo uspelo kvalificarati za nastop v Braziliji bo trenirala dalje z željo na uvrstitev na OI v Tokiu leta 2020.

 

Več o mladi plavalki in njeni neverjetni zgodbi - ''zgodbi upanja'' v videu.