Novice

Skupščina OKS-ZŠZ

19. junij 2014 O OKS-ZŠZ Na skupščini OKS-ZŠZ so med drugim sprejeli dopolnitve Pravil in poslovnika o delu skupščine OKS, po katerih bodo ob koncu leta volili predsednika in novo vodstvo krovnega slovenskega olimpijskega gibanja.

Uvodoma so člani skupščine pogledali skrajšan posnetek vseh osvojenih slovenskih odličij na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. Dr. Janez Kocijančič, predsednik OKS, je v luči dneva Mednarodnega olimpijskega komiteja, ta je bil ustanovljen 23. junija 1894, opisal tudi nekaj mejnikov slovenskega olimpizma in posebej izpostavil Rudolfa Cvetka, ki je za avstrijsko reprezentanco osvojil prvo slovensko olimpijsko kolajno, ter Viktorja Murnika, ki se je rodil pred 140 leti in je postavljal temelje slovenskega športa v okviru Sokolskega gibanja. "Ponosni smo lahko na našo preteklost, na kateri lahko gradimo tudi našo olimpijsko prihodnost," je povedal dr. Kocijančič.


Dejan Crnek je v poročilu nadzornega odbora (NO) izpostavil, da je bilo poslovanje OKS uspešno in varčevalno naravnano, ustreznost pa je potrdilo tudi revizijsko poročilo.


Dr. Tone Jagodic, generalni sekretar OKS, je podrobneje pojasnil tudi finančno stanje na Olimpijskem komiteju Slovenije, ki je po njegovih besedah v letošnjem letu pozitivno. Dodal je: "V letu 2012 smo zaradi krize v državi iz načel previdnosti za 10 odstotkov znižali vse stroške dela v strokovnih službah OKS, leta 2013 pa smo ugotovili, da ta sklep ni več potreben. Zato je bilo lani več denarja namenjenega za stroške dela kot leta 2012. Vse to ni šlo na račun programov OKS, saj smo z varčevanjem in racionalizacijo lani zmanjšali obseg stroškov in je bil skupni finančni izid boljši kot v letu 2012."


Kandidat za novega predsednika OKS mora član nacionalnih panožnih zvez olimpijskih športov. Med drugim mora predstaviti seznam kandidatov za člane izvršnega odbora.

 

Na seji so izbrali volilno komisijo za decembrsko volilno skupščino, izvoljeni so bili Aleš Remih (Športna zveza Ljubljana, 72 glasov), Dušan Gerlovič (Fitnes zveza Slovenije, 63) in Romeo Podlogar (Jadralna zveza Slovnije, 60), nadomestna člana pa sta Metod Jerman (Judo zveza Slovenije, 57) in Igor Angelovski (Hokejska zveza Slovenije, 50).


V OKS so člani skupščine sprejeli Zvezo za športno rekreacijo. Z dnevnega reda so umaknili vzpostavitev licenčna kartica OKS in nacionalne športne kartice, ker še ni bil doseženo soglasje z zvezami, ki imajo sicer že svoje športne kartice.