Novice

Slovenci končali nastope v Sočiju

23. februar 2014 Soči 2014 Slovenci Peter Dokl, Jakov Fak, Klemen Bauer in Janez Marič so zasedli končno šesto mesto (+1:27,2) in s tem dosegli najboljšo štafetno uvrstitev v zgodovini olimpijskih nastopov.

"Po prvi predaji smo bili od medalje oddaljeni minuto, nato pa je Jaka naredil fantastično delo. Tudi Klemen se je izkazal. Jaz, ki sem se na progo podal kot zadnji od naših, sem se potrudil po najboljših močeh. Trenerji so mi ob progi vpili, da naj držim svoj tempo, naj pametno tečem, ampak po pravici povedano: če bi tekel v svojem ritmu, bi me tekmeci zadaj hitro ulovili. Tako da sem moral iti preko samega sebe," je po tekmi povedal Marič.

"Streljanje leže mi je odlično uspelo, saj sem ustrelil ničlo, stoje pa ... Težko je bilo, ampak na srečo sem se izmazal brez kazenskega kroga. Žal mi je, da nisem tarče zadel s kakšno popravo manj, saj bi lahko obdržal peto mesto. A če bi mi kdo pred tekmo ponudil šesto mesto, bi takoj podpisal. Jaz sem prezadovoljen, upam, da so tudi drugi fantje," je o uspešnem slovenskem nastopu še dejal Marič, ki bo marca na Pokljuki končal športno pot.

Gostitelji Rusi pa so prišli do prvega biatlonskega zlata na igrah v Sočiju in to prav na zadnji biatlonski tekmi teh iger. Izkušeni Anton Šipulin, ki je nastopil v zadnji predaji, je z odliko opravil svoje delo in se skupaj z Aleksejem Volkovom, Jevgenijem Ustjugovom in Dmitrijem Mališkom na veselje domačih navijačev v biatlonskem središču Laura veselil olimpijskega naslova.

 

Edini Slovenec v finalu slaloma Mitja Valenčič je po 11. času na prvi progi v drugi vožnji v cilj prišel kot šesti, na koncu pa je na račun napak drugih tekmovalcev tekmo končal na 11. mestu. Za Mattom je zaostal 2,30 sekunde.

 

Nad nastopom v drugi vožnji je bil razočaran. "Ne vem, kaj naj rečem. Kombinacija na strmini je bila zelo zahtevna. Skoraj nemogoče jo je bilo tekoče izpeljati. Vsak je poskušal na svoj način," je v prvi izjavi za Televizijo Slovenija dejal Valenčič.

 

Tekmo si je predstavljal drugače, pričakoval je tršo podlago in bolj enakovredne pogoje za tekmovalce. Na vprašanje, ali ve, da je Kostelić v finalni vožnji najprej menda postavil še zahtevnejšo postavitev, ki so jo nato malce omilili, pa je dejal: "Ne znam si predstavljati, kaj bi lahko bilo hujše."

 

Jezerškova je tekla na tekmi na 30 km. dobro začela in bila blizu najboljšim po prvi tretjini proge, potem pa se je zapletla v padec in upanj na visoko uvrstitev je bilo konec.

"Današnja tekma je bila ena izmed boljših, kar sem jih tekla, vsaj na začetku. Dekleta so pričela v dokaj umirjenem in lepem ritmu, zato je bilo možno držati korak z najboljšimi. Hvala tudi našim fantom, ki so znova pripravili zelo hitre smuči. Pri 12., 13. km pa sem imela smolo, Švedinja mi je zapeljala na smuči in padli sva. To se je zgodilo na vrhu klanca in je kar nekaj časa trajalo, da sva se ustavili in pobrali. Ona je bila na meni in dobila sem še rahel udarec v roko, ki je štiri minute sploh nisem mogla premikati," je zanjo ključni del tekme opisala slovenska tekačica.