Novice

Slovenci za desetinko sekunde zgrešili bron

19. februar 2016 Lillehammer 2016 Mladi slovenski olimpijci osmi tekmovalni dan drugih zimskih mladinskih olimpijskih iger niso posegli po kolajnah. Zato pa so prikazali nekaj res navdihujočih in spodbudnih predstav.

V novi nordijski mešani ekipni disciplini, ki je doživela svojo premiero v Lillehammerju, so Slovenci zgolj za desetinko sekunde zgrešili bron.


V ospredju slovenskih nastopov so bili tudi danes člani zlatega skakalnega podmladka, ki so nas v zadnjih dneh razveselili s tremi zlatimi odličji. Na manjši olimpijski skakalnici arene Lysgardsbakkene jih je čakala še poslednja skakalna serija na letošnjih igrah v prav posebni mešani ekipni kombinacijski tekmi.


Obetavna skakalca Ema Klinec in Bor Pavlovčič ter mladi kombinatorec Vid Vrhovnik niso razočarali. Po skoku so bili pričakovano najboljši in tako potrdili popolno slovensko prevlado v smučarskih skokih na Norveškem v drugi izvedbi zimske mladinske olimpijade.
Sledila je menjava skakalnih smuči za tekaške ter odhod na bližnji višje ležeči tekaški poligon Birkebeineren, kjer se je odvijala prava skandinavska drama v sila vznemirljivi finalni tekaški štafeti 3 x 3,3 kilometra. V smučino se je najprej podala Anja Mandeljc, ki je predala kot prva s četrtim časom teka, nato je pobudo prevzel kombinatorec Vrhovnik, tekaško je vpisal deveti čas, ob drugi predaji pa so Slovenci izgubili eno mesto. O kolajnah je odločal zadnji krog. V boju na vse ali nič je Markun na koncu za malenkost, desetinko sekunde, zapravil stopničke.


Zmago so slavili Rusi, ki so s tekom nadoknadili skakalni primanjkljaj, ko so bili četrti po skokih. Norvežani so se na drugo mesto zavihteli s šestega mesta po skokih z izjemnim tekom Vebjoerna Hegdala, ob drugi predaji so bili Norvežani komaj četrti. Nemci, drugi po skokih, so bili na koncu uspešnejši v tesni končnici boja za bron.


"Zelo sem zadovoljna, da sem uspela odteči vse tekme, trenutno sem zelo utrujena. Vesela sem, da sem bila lahko del teh iger," je dejala Anja Mandeljc.
"Moram reči, da smo dali vsi res maksimum, zelo dobro smo skakali, uspel mi je eden boljših skokov tukaj, sem zadovoljna, da sem to prihranila za konec. Ponavadi z občutki z zadnjega skoka greš tudi naprej, kar je zelo pomembno. Kako sem danes na tej tekmi uživala, bilo je izjemno, to spodbujanje mi je bilo všeč. Na koncu so odločale malenkosti, ampak mislim, da je bil vtis kar dober," je razmišljala z dvojnim skakalnim zlatom, posamičnim in ekipnim, ozaljšana Ema Klinec.


Nad novo tekmovalno disciplino je bil navdušen prav tako dvakrat zlati Pavlovčič: "Bila je super tekma. Sem kar zadovoljen, na koncu smo imeli malce smole, ni se izšlo za kolajno. Vemo, da smo vsi naredili, kar smo lahko." Oba skakalca bosta z odličnimi olimpijskimi vtisi takoj po koncu iger z Norveške odletela na naslednjo tekmovalno postajo, mladinsko nordijsko svetovno prvenstvo v romunskem Rašnovu.


Tit Štante je v deskarski disciplini slopestyle v snežnem paru v Hafjellu osvojil deseto mesto, od 22 tekmovalcev na startu. Kaja Verdnik in Eva Kralj sta pristali na repu na 15. in 17. mestu. Maksimilijan Blažon je preizkušnji smučarjev prostega sloga v tej disciplini osvojil končno 16. mesto, od 18 nastopajočih. Alpska smučarja Anže Čufar in Nejc Naraločnik sta po dobri prvi vožnji v finalu izpadla in ostala brez uvrstitve.


Slovenski izkupiček letošnjih zimskih iger znaša pet kolajn. Poslednja slovenska disciplina, mešani ekipni paralelni slalom, bo na sobotnem sporedu predzadnjega dne iger.