Novice

Slovenija je lahko ponosna na svoje športnice in športnike

16. junij 2011 Vrhunski Šport Analiza spletne strani GSN Global Cup potrjuje tezo, ki se je ne zavedamo prav dobro, da je najuspešnejši "izvozni produkt" Slovenije prav slovenski šport.

Analiza spletne strani GSN Global Cup potrjuje tezo, ki se je ne zavedamo prav dobro, da je najuspešnejši "izvozni produkt" Slovenije prav slovenski šport. Spletna stran GSN Global Cup beleži športne rezultate držav na Olimpijskih igrah, svetovnih prvenstvih in 80 najpomembnejših turnirjih na svetu, ter glede na rezultate razvršča države po uspešnosti.

 

V kategoriji uspešnosti glede na število prebivalcev se je Slovenija zavihtela na visoko četrto mesto. Pred njo so na lestvici le Norveška, Švica in Avstrija, za nami pa so do 10. mesta še Nova Zelandija, Švedska, Finska, Litva, Srbija in Češka. Za primerjavo dodajamo, da je Hrvaška 18. Od svetovnih športnih velesil je Nemčija 20., Španija 21., Rusija 28., ZDA so 35., Kitajska pa 51.

 

Drugače je, ko se ne upošteva faktor števila prebivalcev. Na vrhu so ZDA, pred Rusijo, Nemčijo, Kitajsko in Kanado, Slovenija je 42. Glede na to, da se radi primerjamo z nekdanjimi jugoslovanskimi republikami, omenimo, da je Srbija na tej lestvici 20.

 

Na GSN Global Cup so naredili analizo tudi na podlagi uspešnosti moških in žensk. Glede na število prebivalcev so se slovenski športniki na svetovni lestvici uvrstili na 9. mesto, prvi so Norvežani, še bolj uspešne pa so ženske, zasedle so drugo mesto, za Norvežankami.