Novice

Slovenija v četrtfinalu

18. februar 2014 Soči 2014 Slovenski hokejisti so se z zmago proti Avstriji 4:0 uvrstili v četrtfinale olimpijskih iger v hokeju na ledu.

Slovenski hokejisti so v Sočiju že v uvodnih treh nastopih presegli pričakovanja. Potem ko so navdušili že samo z uvrstitvijo na močan olimpijski turnir, so na kolena spravili še Slovake, tekmece s svetovnega vrha, ter si priborili izredno priložnost za še večji uspeh. Na poti do četrtfinala so imeli le še eno oviro - staro znanko Avstrijo. V obeh taborih so pred tekmo menili, da so dobili premagljivega tekmeca po meri. Nazadnje se je izkazalo, da so se krepko ušteli Avstrijci, Slovenci pa so vsem zgodovinskim dosežkom, povezanim s Sočijem, dodali še uvrstitev v četrtfinale, kjer jih čaka še en velikan svetovnega hokeja, Švedska.

Slovenija je izjemno pomemben obračun začela odlično in odločno. V vratih je bil, potem ko je proti ZDA priložnost dobil Luka Gračnar, spet trdni Robert Kristan, v ekipo pa se je po prestani kazni vrnil še eden stebrov obrambe Sabahudin Kovačevič. In najpomembnejše: Slovenija je igrala tudi s prvim zvezdnikom Anžetom Kopitarjem - njegovo zdravstveno stanje je bilo ena glavnih tem zadnjih dni v slovenskem olimpijskem taboru -, ki je bil nared za pomemben obračun.

Začetek Slovenije je bil povsem po željah slovenskih navijačev; stisnili so tekmece v njihovo tretjino. Že v prvi minuti je vratarja Mathiasa Langeja preizkusil prav Kopitar, že v šesti minuti pa so izbranci Matjaža Kopitarja vodili. Plošček po strelu Anžeta Kopitarja ob številčni prednosti je našel pot v mrežo med nogami vratarja. Nadaljevalo se je še bolje; potem ko sta David Rodman in Robert Sabolič zapretila Langeju, ga je v 12. minuti premagal Jan Urbas. Takrat je imela Slovenija na ledu celo igralca manj, a je slovenski napadalec ukradel plošček in po samostojnem prodoru ukanil Langeja. Slovenija se ni zadovoljila z dvema goloma, še naprej je napadala in si do konca tretjine pripravila še nekaj priložnosti.

Tudi nadaljevanje je bilo na enaki ravni. Slovenija je ohranila ritem iz prvih 20 minut, nadaljeval pa se je tudi niz zadetkov. Po podaji izza gola Davida Rodmana je branilec Kovačevič s pravi bombo usmeril plošček pod prečko in poskrbel za 3:0.

V naslednjih minutah je Avstrija silovito pritisnila in stavila vse na eno karto; toda napadi ob trdni slovenski obrambi in izvrstnem Kristanu niso obrodili sadov. Slovenci so tudi v obrambi delovali zbrano, borbeno in niso dovolili tekmecem priložnosti, da bi v trenutkih terenske premoči dosegli gol za približanje. Sami pa bi lahko, predvsem v 37. minuti, ko je Rok Tičar za las zgrešil natančno podajo pred gol, dosegli še kakšen zadetek.

V zadnjih 20 minutah je severne sosede čakala izjemno težka naloga. Zadeti bi morali trikrat, da bi še imeli možnost za podaljšek. A jim Slovenija ni dovolila, da bi na to sploh pomislili. Kristan je v 47. minuti z izredno obrambo Thomasu Vaneku preprečil bržčas njihovo zadnjo možnost, natančna igra v obrambi, zbranost na celotnem igrišču in nepopustljivost pa so poskrbeli, da je na semaforju do 57. minute ostalo prepričljivih 3:0. Ko so Avstrijci v zadnjem obupnem poskusu že tri minute pred koncem iz vrat potegnili Langeja, je Muršak le še postavil piko na i - 4:0 za eno največjih zmag v zgodovini slovenskega hokeja in za zgodovinski preboj v četrtfinale olimpijskih iger.

"Ne vem, kje naj začnem ... takšno tekmo končati z ničlo. Pustili smo srce, za nas, za Slovenijo. Hvala vsem, ki so verjeli v nas. Mislim, da se lahko veselimo in smo brez pritiska do konca iger," je v izjavi za Televizijo Slovenija takoj po tekmi dejal eden od slovenskih junakov vratar Robert Kristan.