Novice

Slovenska olimpijska akademija pozvala športnike k izpolnitvi dokumentacije za športne štipendije

16. september 2015 O OKS-ZŠZ Slovenska olimpijska akademija (SOA) je na drugi seji novega mandatnega obdobja pozvala mlade športnike k čimprejšnji izpolnitvi potrebnih dokumentov za pridobitev športnih štipendij.

Razpis se izteče 1. oktobra, začeli pa se bodo konkretni programi za zaposlitve po končanih športnih karierah pri izbranih delodajalcih.


Pri SOA bodo nadaljevali programe študija na daljavo. Povečali bodo aktivnosti pri ohranjanju slovenske športne zgodovine, obenem pa so pozvali pristojne državne inštitucije, da čim prej nadaljujejo z aktivnostmi pri vzpostavitvi Muzeja športa, ki sedaj nima niti urejenega pravnega statusa.


Varuh športnikovih pravic Rožle Prezelj pa je v zadnjem obdobju obravnaval 28 primerov, pri tem pa je posebej izpostavil dva, pri katerih so morali starši zaradi prestopa mladoletnika iz enega v drugo športno društvo najeti celo kredite.


Člane SOA, ki jo vodi Miroslav Cerar, s 30 odličji najuspešnejši slovenski športnik na velikih tekmovanjih, je uvodoma pozdravil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, ki je dejal, da mu je v čast, da je v krogu nekaterih izjemnih športnih legend.


Med člani, ki jih je potrdil izvršni odbor OKS na januarski seji, sta tudi srebrna olimpijca atletinja Brigita Bukovec in alpski smučar Jure Franko ter nekdanji paraolimpijec Jože Okoren in nekdanji hokejski reprezentanc Tomaž Pavlin, pri delu pa bo po svoji funkciji sodeloval tudi slovenski rekorder v skoku v višino Prezelj.


Na sestanku slovensko-japonskega poslovnega sveta je bil Miroslav Cerar 10. septembra na japonskem veleposlaništvu v Ljubljani imenovan za častnega predsednika delovne skupine Tokio 2020.
Med člani sekcije slovensko-japonskega poslovnega sveta je poleg predstavnikov različnih podjetij, organizacij in vladnih ustanov tudi Jure Franko, ki je dolgo živel in posloval na Japonskem.


Cerar je eno izmed svojih dveh zlatih olimpijskih medalj osvojil prav v Tokiu leta 1964 na konju z ročaji. OI v japonski prestolnici bodo čez pet let in bodo potekale pod sloganom "odkrijte jutri" ter bodo priložnost za izboljšanje sodelovanja na vseh področjih ter so priložnost za slovenska podjetja, da se vključijo kot dobavitelji opreme, tehnologij ...