Novice

Slovenski športni trenerji po novo znanje na Roglo

24. maj 2011 Vrhunski Šport 19. in 20. maja 2011 je Olimpijski komite Slovenije organiziral 7. olimpijski trenerski forum, ki se ga je udeležilo 53 trenerjev.

Olimpijski komite Slovenije že nekaj let organizira srečanja, ki so namenjena izključno športnim trenerjem. Zavedajoč se, da je za uspeh vrhunskega športnika izrednega pomena kakovostno trenersko delo, vsako leto organizira olimpijski trenerski forum. Tokratni je potekal 19. in 20. maja 2011 na Rogli.

 

7. olimpijskega trenerskega foruma se je udeležilo 53 trenerjev iz različnih športnih panog – smučanja, plavanja, gimnastike, badmintona, trenerji boksa, košarke, tenisa itd.  Forumi so organizirani  izmenjavi znanj in izkušenj trenerjev, ki sicer delujejo v različnih športih, obravnavanju najbolj aktualnega dogajanja tega področja, izvedbi strokovne podpore projektom športnih iger in na sploh z namenom medsebojnega sodelovanja z delavci vrhunskega športa. Izkušnje kažejo, da je mreženje znanja pomembno tudi med trenerji različnih športnih panog in ne zgolj znotraj posameznega športa, kar deluje kot dobra podpora razvoju celotnega slovenskega športa.

 

V prvi vrsti so namenjeni trenerjem članskih ekip in športnikov, vključenih v olimpijski program zimskih in poletnih olimpijskih iger, ter drugim, ki sodelujejo v programih.

 

Udeležence je na začetku ogrel Filip Gartner, dolgoletni vrhunski trener alpskega smučanja, ki jim je predstavil modele organiziranosti podpore vrhunskim športnikom. Sledila so številna zanimiva predavanja – o vlogi trenerja na področju protidopinškega boja, o primerni prehrani za športnike,  do praktičnega dela seminarja, v katerem so dali poudarek specialnemu treningu moči in stabilizacije. Zanimive informacije je s slovenskimi trenerji delil priznan strokovnjak iz Norveške, Mathias Lilleheim, ki ga je na forum povabil Olimpijski komite Slovenije. Tudi javno nastopanje in odnosi z novinarji so del športa, zato so posebno delavnico namenili prav temu in pri udeležencih ustvarili veliko zanimanja. Trenerski forum se je končal s predavanjem o učinkovitem komuniciranju s športniki.

 

7. trenerski forum je bil s strani udeležencev opisan kot izredno zanimiv in vsebinsko bogat, predvsem pa so jim priznani strokovnjaki z različnih področji prenesli izredno veliko koristnih informacij. Sproščeno druženje se je končalo s podelitvijo olimpijskih licenc, ki jo je prejel vsak udeleženec.

 

Naslednji, 8. trenerski olimpijski forum, bo organiziran jeseni.