Novice

Slovenski športniki prihodnje leto na OI na Rdečo poljano

03. maj 2013 Soči 2014 Ruski organizatorji so za zimske olimpijske igre prihodnje leto pripravili dva velika in zelo strnjena športna kompleksa.

V času OI bo največ slovenskih športnikov nastopalo v gorskem delu okrog naselja Krasnaja Poljana ali po slovensko Rdeča poljana, do katere bo iz olimpijske vasi v dolini ob morju moč priti v pol ure po železnici.


V Rosa Hutorju bodo vse discipline alpskega smučanja, v neposredni bližini raste olimpijska gorska vas, v bližini je center deskarjev, smučarjev prostega sloga ter drugih disciplin smučarjev. Lani so končali tudi stezo za bob.

 

Na drugi strani doline je v hribih zrasel izjemen smučarski stadion za biatlon in smučarski tek. Gradbišča ob teh centrih so še v dolini, zgradili so medijsko vas z vso infrastrukturo, malo naprej pa stojijo smučarske skakalnice.


Alpski center ima proge v skupni dolžini devetih kilometrov, razprostirajo se na 43 hektarih in jih je izbral Švicar Bernard Russi, nekdanji olimpijski zmagovalec v smuku, ter imajo skupni cilj. V letošnji sezoni na njih ni bilo velikih tekmovanj alpskih smučark, saj so generalko pripravili februarja lani. Na to tekmovanje svetovnega pokala Tina Maze, dobitnica letošnjega velikega kristalnega globusa, nima najlepših spominov.


Superkombinacija je bila 19. februarja odpovedana; proga je bila zaradi toplega vremena premehka, nato pa se je nanjo spustila še megla. Mali superkombinacijski kristalni globus je tedaj osvojila Američanka Lindsey Vonn, Tina Maze pa ni imela možnosti, da bi nadoknadila 55 točk zaostanka in je končala na drugem mestu. Dan prej je na smuku zasedla 12. mesto, še vedno pa je čutila bolečine, ker jo je na zadnjem treningu pred tekmo poškodoval ruski snemalec.


Tekaški in biatlonski center Laura je slabih deset kilometrov oddaljen od Rdeče poljane. Zgradili so dva ločena stadiona za oba športa, 15 kilometrov dolgi progi pa imata 85 metrov višinske razlike. Ruski Gorski skakalni center ima dve skakalnici (K 95 in K 125 m), izbrali pa so ga v ozki stranski dolinici, da bi se izognili močnemu bočnemu vetru, ki bi motil tekmovalce, če bi skakalnici postavil v glavni dolini, ki se vije od Sočija.


Sankaški center je prvo rusko tekmovališče za tekmovanja v bobu, sankanju in skeletonu, ki lahko gosti največja svetovna tekmovanja. Je med dvajseterico tovrstnih prizorišč na svetu, zanj pa ruski organizatorji pravijo, da je tako največje kot tudi najvarnejše; najvišja hitrost je 135 kilometrov na uro.


Deset kilometrov od centra za alpsko smučanje leži gorska olimpijska vas za 2900 športnic in športnikov. Olimpijska vas ob obali, ki je 50 kilometrov od gorske, bo gostila okrog 2000 tekmovalcev in tekmovalk, do nje pa se iz letališča pride v desetih minutah.

 

Nedaleč stran leži ogromno osrednje medijsko središče za 12.000 predstavnikov medijev, stavba pa ima prek 150.000 kvadratnih metrov, kar je sedemkratna površina Rdečega trga v Moskvi.


Novinarji bodo delali tudi v Gorkem centru v gorskem delu, ki je petkrat manjši in 50 kilometrov stran od osrednjega medijskega središča. Zgradili pa bodo tudi ceste in mostove v skupni dolžini 367 metrov ter 200 kilometrov železnic. Med slednjimi bo najpomembnejša Alpika od Adlerja do Rdeče poljane, ob kateri raste tudi nova cesta. Postaviti so morali 12 novih mostov in 17,5 kilometra predorov.