Novice

Slovenski zamejski šport ponosen na prelomne uspehe

29. november 2013 V Ljubljani so delovanje in uspehe v letu 2013 predstavili slovenski zamejski športniki. Posebej so na dosežke ponosni na avstrijskem Koroškem.

Odbojkarji Doba so postali prvi zamejski šport z naslovom državnega prvaka, Korošci pa nastopajo tudi v ligi prvakov. Kot je poudaril predsednik Slovenske športne zveze na Koroškem Marijan Velik, so odbojkarji Doba dosegli zgodovinski uspeh, kar daje športu na Koroškem dodatno težo, saj je šport še kako pomemben za samozavest naroda. Z uvrstitvijo v ligo prvakov pa so odbojkarji Doba presegli tudi regionalno okolje, saj ligo prvakov namesto v domači dvorani v Pliberku, ki je neprimerna, igrajo v Celovcu. Tekmo proti Macerati si je ogledalo 2000 gledalcev, dve domači tekmi lige prvakov pa jih čakata še decembra.

 

Poseben jubilej so letos praznovali tudi v Zahomcu, saj je tamkajšnji športni klub obeležil 60. obletnico delovanja, nove prostore ima tudi slovenski atletski klub. Obenem so na Koroškem zelo ponosni tudi na mladi rod športnikov. Med 2500 športniki v 30 klubih izstopa peščica tistih, ki so se zavihteli v avstrijske reprezentance v prestižnih zimskih športih na čelu z nordijskim kombinatorcem Tomažem Drumlom in smučarsko skakalko Sonjo Schoitsch.

 

Zelo dejavni so tudi zamejci v Italiji. Novi predsednik Združenja slovenskih športnih društev v Italiji Ivan Peterlin je izpostavil 30.000 ur treningov in 3000 uradnih nastopov, ki jih je več kot 2000 mladih športnikov opravilo v minuli sezoni, a slovenski šport v Italiji presega mejo tekmovalnega športa, saj je v različnih društvih dejavnih tudi 3000 rekreativcev.

 

"Smo kredibilen del naše družbe, verjetno največji in najbolje organiziran, in smo dejansko verodostojni soustvarjalci našega vsakdana," je v uvodu poudaril Peterlin. Med večjimi športnimi dosežki je Peterlin izpostavil uvrstitev košarkarjev do 19 let na sklepni turnir italijanskega prvenstva, prvaka Furlanije in Julijske krajine v orientacijskem teku Andraža de Luiso, ki je tudi uspešen odbojkar, pa najboljšo športnico Teo Ugrin, ki je državna prvakinja v mnogoboju v športni gimnastiki. Slednja je tudi kandidatka za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, med kandidate za igre pa sodita tudi mlada jadralca Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta. Obenem je Peterlin opozoril na vse slabše ekonomske razmere, v katerih je slovenski šport, pritrdili pa so mu vsi prisotni.

 

Peterlin je za pomemben napredek označil tudi skupno izbiro najboljšega športnika Primorske, ki po novem športnikov ne bo ločeval po meji med Slovenijo in Italijo, ampak bo Slovenija končno dobila najboljše športnike s celotnega območja Primorske.

 

Najmanjša je slovenska skupnost na Madžarskem. Predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök je kot osrednjo športno dejavnost v Porabju izpostavil nogomet, Slovenci pa imajo v ligi Železne županije kar tri ekipe, nogometašev za veteranski nogomet se je nabralo za dve moštvi. Med najbolj vidnimi predstavniki so šahisti Zgornjega Senika, ki nastopajo v prvi ligi, najbolj ponosni pa so na slovenske korenine odličnega metalca kladiva Krisztiana Parsa. Vse večja je tudi dejavnost pri organizaciji tekmovanj, kjer prednjači kolesarski maraton.

 

Na predstavitvi je bil prisoten tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije dr. Janez Kocijančič, ki je poudaril, da je slovenski šport sicer doma v različnih državah, v resnici pa je enovit in uspešen. "Usoda je hotela, da vsi Slovenci ne živimo v eni državi. Kljub temu smo se vedno trudili, da ob enotnem kulturnem prostoru naredimo tudi enoten športni prostor. To nam v novi skupini narodov, ko Slovenija praktično nima več zunanje meje, tudi vse bolj uspeva," je med drugim poudaril dr. Kocijančič.