Novice

Sloviti slovenski telovadec častni predsednik delovne skupine Tokio 2020

16. september 2015 O OKS-ZŠZ Sloviti Miroslav Cerar, po Leonu Štuklju najuspešnejši slovenski telovadec in eden najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov, je bil imenovan za častnega predsednika delovne skupine Tokio 2020.

Tokio bo drugič gostil poletne olimpijske igre, Cerar je prvo zlato olimpijsko kolajno osvojil na igrah, ki so bile v Tokiu leta 1964.


Cerar je eno izmed svojih dveh zlatih olimpijskih medalj na konju z ročaji osvojil prav na prvih olimpijskih igrah na Japonskem. Naslednjo zlato kolajno je osvojil na poletnih olimpijskih igrah, ki so bile leta 1968 v Ciudad de Mexico.


Olimpijske igre v japonski prestolnici bodo čez pet let in bodo potekale s sloganom ''Odkrijte jutri'' ter bodo priložnost za izboljšanje sodelovanja na vseh področjih. Hkrati so priložnost za slovenska podjetja, da se vključijo kot dobavitelji opreme, tehnologij, so ob tem zapisali v izjavi za javnost, ki so jo poslali iz Slovenske olimpijske akademije.


Miroslav Cerar starejši, oče predsednika slovenske vlade Mira Cerarja, je bil imenovan na častno funkcijo 10. septembra na sestanku slovensko-japonskega poslovnega sveta na japonskem veleposlaništvu v Ljubljani.


Med člani sekcije slovensko-japonskega poslovnega sveta je poleg predstavnikov različnih podjetij, organizacij in vladnih ustanov tudi nekdanji alpski smučar, nosilec srebrne olimpijske kolajne v veleslalomu iz zimskih iger v Sarajevu leta 1984 Jure Franko, ki je dolgo živel in posloval na Japonskem, trenutno pa blesti v vlogi producenta sila uspešne slovenske priredbe slovitega muzikala Mamma Mia!.