Novice

Spominska plošča ob 120-letnici PZS

28. februar 2013 Šport za vse Ob 120 letnici organiziranega planinstva na Slovenskem svečano odkrili spominsko ploščo na ustanovnem mestu SPD, pri vhodu v NAMO v Ljubljani.

Josip Hauptman, Ivan Korenčan in Anton Škof (kasnejši Piparji) so se s somišljeniki dobivali na Rožniku, kamor so se bili dolžni povzpeti prav vsako nedeljo, če ravno niso bili na turistovski turi kje drugje po slovenskih gorah. Omenjeni trije so se 23. julija leta 1892 odpravili na turo na Stol, ki je postala zgodovinskega pomena. V Karavankah, tej naravni jezikovni meji med slovenstvom in nemštvom, je dozorela ideja o ustanovitvi planinskega društva. Po turi so med krogom znancev začeli širiti to misel in piparska druščina je 15. oktobra 1892 zbrala somišljenike na pripravljalnem sestanku za ustanovitev Slovenskega planinskega društva v gostilni Pri Zajcu v Ljubljani (danes je to gostilna Mrak na Rimski cesti).

 

Njihovemu spominu, volji in ideji in njihovim somišljenikom gre torej zahvala, da so v imenu Planinske zveze Slovenije, 278 planinskih društev in 57.520 članov posameznikov, slovesno odkrili spominsko ploščo. Kako velika je bila njihova vnema, pove podatek, da so že v prvem letu markirali kar 97 poti s slovenskimi napisi in kažipoti, takoj pa so začeli tudi s kulturno-propagandnim in znanstvenim delom.  Njihovo pripadnost slovenskemu ozemlju so želeli poudariti tudi na PZS, zato je spominska plošča izdelana iz domačega kamna – pohorskega granodiorita iz kamnoloma v Cezlaku pri Oplotnici na Pohorju.

 

Spominsko ploščo na stebru Veleblagovnice Name v Ljubljani z zapisanim mejnikom organiziranega slovenskega planinstva sta svečano odkrila predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik in vodja marketinga Name Maruša Komac.