Novice

Šport kot prvina kakovosti življenja starejših

10. junij 2011 Šport za vse OKS-ZŠZ v sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije v letu 2011 organizira regijske posvete o pomenu redne športne vadbe.

Olimpijski komite Slovenije -  Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ) v sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS) v letu 2011 organizira regijske posvete na katerih se člani društev upokojencev (DU) in športnih društev (ŠD) seznanijo s pomenom redne športne vadbe in kako jo organizirati, da bo lahko pozitivno prispevala h  kakovosti življenja starejših.

 

Na posvetih udeleženci prejmejo gradiva s praktičnimi strokovnimi napotki kako organizirati vadbo za starejše v društvenih okoljih . Namen posvetov je tudi programsko povezovanje 7500 ŠD in 3000 DU, kolikor jih je v Sloveniji.

Posveti so izvedeni v sodelovanju z regijskimi pisarnami OKS-ZŠZ.

 

Na posvetih so obravnavni trije tematski skopi:

Kakšen je pomen in kakšna naj bo športna vadba prilagojena potrebam in specifikam starejših.

Kako organizirati vadbo za starejše v okoljih ŠD in DU.

Obstoječi programi ŠD namenjeni starejšim.

Izvajanje programa je v popolnosti nepridobitno in z njim želimo predajati vsebinsko strokovna znanja in prispevati k samoorganiziranju civilne sfere, kot socialni korektiv za vse tiste, katerih dohodki ne zadostujejo za sledenje trendovski potrošniški logiki, in si ne morejo privoščiti nakupa komercialnih športnorekreativnih storitev ter so posledično odrinjeni na socialno obrobje tudi na tem področju.

 

V pomladanskem obdobju so bili organizirani trije posveti:12. maja v Mariboru, 23. maja v Moravskih Toplicah in 6. junija v Kopru, naslednji posvet bo organiziran 20. junija v Slovenj Gradcu.

 

Izvedbo posvetov  je omogočilo sofinanciranje Fundacije za šport in podpora sponzorja Slovenskih Olimpijskih reprezentanc Unior, d.d., program turizem, ki je ustanovil  Nacionalni center za šport, rekreacijo in gibalno kulturo strejših Rogla -  Zreče.