Novice

Športna mreža enakih

26. september 2012 V sklopu projekta Športna mreža enakih se je izvajala akcija za odpravljanje ovir, s katerimi se športniki invalidi srečujejo pri vstopanju in dostopu do športnih objektov ter pri izvajanju športnih programov v športnih objektih.

Skupaj z Zvezo za šport otrok in mladine Slovenije ter s partnerjem Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskim komitejem smo izvršili anketo v kateri je razvidno, da imajo športniki invalidi kar nekaj težav pri dostopanju, vstopanju in uporabi športnih objektov. Na anketo je odgovorilo 30 športnikov invalidov, trenerjev in oseb, ki delujejo na področju športa invalidov in se vsakodnevno srečujejo s tovrstnimi arhitekturnimi ovirami.

 

Največ težav imajo anketiranci pri neprimernem dostopu oz. vstopu v športni objekt, kajti v športnem objektu ni urejenega dvigala tako, da je dostop možen samo po stopnicah. Nekateri objekti imajo poleg neprilagojenega vstopa tudi neprilagojen prostor za samo vadbo. Večina športnih objektov, ki so jih omenjali anketiranci, nima urejenih sanitarij za invalide ter ustreznih garderob ter tušev. Športnike invalide pestijo tudi druge ovire na poti do objekta in sicer športni objekt nima urejenega ustreznega parkirnega prostora za invalide ter zelo slaba informiranost o dostopnih športnih objektih.

 

Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje neoviranega dostopa, vstopa in uporabe objektov v javni rabi ter večstanovanjskih stavb opredeljuje  v 4. členu kateri objekti v javni rabi morajo biti brez ovir. Med objekti so prav tako zapisane športne dvorane, v katerih so prostori za gledalce ter igrišča za športe na prostem. Pravilnik določa tudi zahteve v zvezi s športnimi objekti in igrišči. Pravilnik si lahko ogledate na povezavi http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200397&stevilka=4330.

 

Pri prenovi oz. novi gradnji športnih objektov je potrebno upoštevati naveden pravilnik. Poleg upoštevanja pravilnika pa je potrebno urediti tudi ustrezno  informiranost o dostopnosti športnih objektov za invalide.

 

V  raziskavi ima večina anketirancev težave pri vstopu v objekt, kajti le ta je za njih onemogočen zaradi stopnic. Zgoraj naštete športne objekte je možno prilagodi z dograditvijo dvigala ali ustrezno primerne klančine za vstop in izstop iz objekta.

 

Mnogokrat lahko investitorji z upoštevanjem minimuma zagotovijo zakonskim potrebam. S tem pa seveda ne rešijo vseh težav, s katerimi se srečujejo športniki invalidi. Upoštevanje možnosti in prilagoditev objekta v zgodnjem načrtovanju ne predstavlja posebnih dodatnih stroškov in investicij (razen posebna dvigala in podobno).

 

Zato si želimo, da bi vsi investitorji v največji možni meri poleg zakonskih določil upoštevali tudi dejanske želje in potrebe invalidov. Nevladne organizacije smo pri tem pripravljene pomagati in svetovati. Vsakogar, ki bi potreboval dodatne informacije naprošamo, da se obrne na partnerja projekta in sicer Zvezo za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, Cesta 24. junija 23, 1231 Ljubljana Črnuče. Telefon 01 53 00 891, faks 01 53 00 894, e pošta info[@]zsis.si, spletna stran www.zsis.si.